Domonkos, Dominika
17 °C
28 °C

Tüntetők le akarták dönteni egy korábbi elnök szobrát a Fehér Háznál

2020.06.23. 10:29

Tüntetők megpróbálták ledönteni Andrew Jacksonnak, az Egyesült Államok hetedik elnökének bronz lovas szobrát a Fehér Ház közelében hétfő éjjel, írja az MTI. A tiltakozók áttörtek a Lafayette téren álló szobrot körülvevő kordonon, majd azt írták a talapzatára, hogy "szemét gyilkos". Néhányan felmásztak a szoborra, és köteleket tekertek köré, hogy ledöntsék, amikor a rendőrség közbelépett. A rendfenntartók paprikaspray-vel oszlatták a tömeget a térről.

Andrew Jackson 1829 és 1837 között vezette az Egyesült Államokat. Populista stílusa miatt sokan Donald Trump jelenlegi elnökhöz hasonlítják. A George Floyd halála, a rasszizmus és a rendőri túlkapások miatt tüntető emberek azért vették célba szobrát, mert kegyetlenül bánt az őslakosokkal. A demokrata párti Jackson nevéhez kötődik az a kitelepítési határozat, amelynek nyomán az amerikai kormány több ezer őslakost kényszerített távozásra ősi földjeikről. Sokan útközben meghaltak.

Trump hétfőn a Twitteren azt írta, hogy többeket őrizetbe vettek a "gyalázatos vandalizmus" miatt. Az elnök figyelmeztetett, hogy a vonatkozó jogszabály értelmében akár tíz év börtönbüntetés is járhat a hasonló bűncselekményekért. David Bernhardt belügyminiszter pedig közleményében azt írta: nem engednek az anarchistáknak, helyreállítják a közrendet, és igazságot szolgáltatnak.

A George Floyd brutális meggyilkolása miatt elindult tiltakozási hullám nemcsak tömegtüntetésekhez vezetett Párizstól Washingtonig a rendőri erőszak és a faji egyenlőtlenségek ellen, hanem Európába is elhozott egy olyan kultúrharcot, ami az Egyesült Államokban már a 2010-es évek közepe óta tombol: a Black Lives Matter mozgalom aktivistái ledöntik és megrongálják azokat a köztéri szobrokat, amelyek szerintük az elnyomást jelképezik. Néhány nappal ezelőtt Portlandban már az első elnök, George Washington szobra is erre a sorsra jutott. De nemcsak erőszakos szobordöntések zajlanak: Nagy-Britanniában a munkáspárti vezetésű önkormányzatok, Amerikában pedig a demokrata irányítású városok és államok is sorra bontják le a problematikussá vált alkotásokat.