Máris eltüntették a bristoli BLM-tüntető gerillaszobrát

2020.07.16. 17:16

Alig több mint 24 órával a felállítása után a városvezetés mindjárt el is távolította azt az alkotást, amit egy angol rabszolgakereskedő, Edward Colston ledöntött, majd vízbe dobott szobra helyén állított fel el egy brit művész és csapata Bristolban.

A helyi Black Lives Matter-tüntető, Jen Reid egész alakos, életnagyságú szobrát szerda hajnalban helyezték el a megüresedett talapzaton, ám azt a BBC cikke szerint csütörtök hajnalban, a városi tanács megbízásából, egy teherautóval már el is szállították onnan.

Bristol polgármestere már szerdán hangsúlyozta, hogy az alkotást egy gerillaakció keretén belül,  a városvezetés tudta és engedélye nélkül állították fel. A hivatalos közlés szerint Marc Quinn munkája az egyik helyi múzeumban lesz majd kiállítva, arról pedig, hogy milyen alkotás kerül majd a két eltávolított szobor helyére, a város lakói dönthetnek majd.

Edward Colston szobrát június 7-én, a George Floyd halála miatt kitört megmozdulások során, kötelekkel döntötték le a rendőri erőszak és rasszizmus ellen demonstrálók. Ahogy az Index is beszámolt róla, az 1895-ben állított alkotást – John Cassidy munkáját – ezután a közeli kikötőbe vonszolták, ahol hatalmas ovációval kísérve a vízbe lökték.

Az ügy előzményeiről ebben a cikkünkben írtunk.



  • Tippek
  • Hírek