Az Emmi szerint nincs bizonyíték az operettszínházi zaklatásra

opsz
2020.08.04. 19:17

A Kásler Miklós miniszter által megbízott vizsgálóbizottság nem találta bizonyítottnak, hogy szexuális zaklatás történt a Budapesti Operettszínházban, és az erre vonatkozó panaszt kivizsgáló főigazgató eljárásában sem talált kivetnivalót – derül ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) honlapján közzétett közleményből.

Az Index még június elején számolt be arról, hogy az Operettszínház két (majd később további három) volt munkatársa azt állította: Kriza Zsigmond korábbi ügyvezető igazgató elviselhetetlen munkakörülményeket teremtett, bánásmódja megalázó volt, visszaélt a hatalmával. Egyiküknek  megengedhetetlen megjegyzéseket tett a szexuális életére és a testére is, erről pedig tájékoztatták Kiss-B. Atilla főigazgatót, aki tudomásuk szerint nem vizsgálta ki az ügyet, sőt egyiküket a panaszaira válaszul beküldte egy zárt ajtós, négyszemközti beszélgetésre a megvádolt igazgatóhoz.

A színházat fenntartó Emmi június 11-én közölte: „Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter utasítására felállt egy bizottság, amely kivizsgálja, hogy a Budapesti Operettszínház főigazgatója megtett-e mindent az adott ügy tisztázásával kapcsolatban.” Ennek a vizsgálatnak az eredményét közölte most a minisztérium.

A vizsgálóbizottság a főigazgató meghallgatása után megvizsgálta a rendelkezésre álló dokumentumokat, amelyek alapján megállapítható volt, hogy az Operettszínház főigazgatója felé szóbeli jelzéssel élő munkatárs meghallgatását követően a főigazgató az elvárható gondossággal járt el: megtette a szükséges intézkedéseket, még független szakértőket is felkért az ügy kivizsgálására. A főigazgató és a független szakértők vizsgálata során sem nyert bizonyítást, hogy a Budapesti Operettszínházban bármilyen zaklató jellegű tevékenység történt volna

– olvasható a rövid közleményben.

Az áldozatokat senki nem is kereste

A minisztériumi állásfoglalásnak több furcsasága is van. A legfontosabb, hogy a közlemény kiadása után újra megkerestük azt a volt operettszínházi munkatársat, aki az ügyet kirobbantó eredeti cikkünkben zaklatással vádolta meg Kriza Zsigmond korábbi ügyvezető igazgatót. Az illető azt állítja, hogy sem az ügy akkori kivizsgálása során, sem most, a minisztériumi vizsgálat keretében nem kereste meg őt senki, azaz állítása szerint 

az ügyet úgy zárták le, majd jelentették ki, hogy nem történt zaklatás, hogy meg sem hallgatták, aki ezt állította.

A másik kiemelendő momentum a közleménnyel kapcsolatban, hogy az végig egyes számban beszél az áldozatról. Ezzel szemben az Index úgy tudja, hogy nem csak egy volt munkatárs tett panaszt Kriza Zsigmondra zaklatás miatt. A vizsgálat azonban ezek szerint csak egy panaszos vádjaival foglalkozott.

(Borítókép: A Budapesti Operettszínház főbejárata a Nagymező utcában, 2018. január 30-án. Jászai Csaba/MTI)