Vírus ide vagy oda, Velencében elkezdődött a filmfesztivál

000 1WX6F1
2020.09.02. 17:47
Alberto Barbera fesztiváligazgató szerint az idei rendezvény kísérleti lesz, maszkokkal, távolságtartással és a megszokottnál kevesebb tengerentúli sztárral.

A koronavírus miatti tilalmak következtében tavasszal a világ filmfesztiváljai sorra mondták le meghirdetett programjukat. A cannes-i is története során először maradt el az idén, Velence szerencsére nem állt be ebbe a sorba, szeptember 2-12. között szigorúan offline programmal jelentkezik, méghozzá a rivális fesztiválok meghiúsulásának köszönhetően szokatlanul erős felhozatallal. 

Mindenesetre a többi fesztivállal összefogva arra szólították fel a globális politikai döntéshozókat, hogy nyújtsanak támogatást a járvány által súlyosan érintett ágazatnak. Közös felhívásukban sürgetik, hogy dolgozzanak ki stratégiát a pandémia utáni időszakra. Alberto Barbera, a Velencei Filmfesztivál igazgatója kiemelte, hogy a globális filmipart még sohasem érte ekkora csapás. 

A mozik újranyitásának és a filmforgatás újraindításának előestéjén több mint szükséges összefogni és a lehető legnagyobb támogatást nyújtani. A fesztiválok a mozi, a kultúra és a társadalmi fejlődés szolgálatában álló hatékony eszközök, de ezek is meggyengültek, és meg kell erősíteni őket ahhoz, hogy folytatni tudják kulcsfontosságú és nélkülözhetetlen munkájukat fogalmazott.

Magyarország két filmmel is jelen lesz a velencei seregszemlén. A hivatalos versenybe kapott meghívást Mundruczó Kornél első angol nyelvű nagyjátékfilmje, a Pieces of a Woman , amely egy egy tragikus otthonszülés történetét és következményeit járja körül. Ráadásul az Oscar-díjas rendező, Martin Scorsese, executive producerként csatlakozott a stábhoz.

Kapcsolódó

Bekerült a velencei filmfesztivál versenyprogramjába Mundruczó Kornél új filmje

A film főszereplői Shia LeBeouf és Vanessa Kirby A koronából, és új dalt írt hozzá az Arcade Fire. Ez Mundruczó első külföldi filmje.

A Velence napjai nevű, párhuzamosan megrendezett versenyprogramba pedig meghívták Horvát Lili Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című filmjét. Ez az USA-ból a szerelme miatt hazatérő doktornő története, akit álmai hercege nem ismer meg, amikor találkoznak.

(Borítókép: A velencei Filmfesztivál zsűri tagjai arcmaszkban 2020. szeptember 2-án. Fotó: Tiziana Fabi / AFP)