Felújítják a debreceni Csokonai Színházat

2020.09.29. 21:30

Megkezdődött a debreceni Csokonai Színház teljes rekonstrukciója. A beruházást a kormány a Modern városok program keretében 6,3 milliárd forinttal, a Debrecen 2030 fejlesztési projekt keretében további két és fél milliárd forinttal támogatja.

A felújítás megkezdésekor Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára elmondta, hogy a kormány és a megyei jogú városok megállapodásai alapján a Modern városok program keretében összesen több mint 4000 milliárd forint fejlesztési forrást biztosítanak a 23 nagyváros fejlesztésére.

Ebből mintegy 2500 milliárd forintot közút- és vasútfejlesztésre költenek, a többit helyi projektek megvalósítására fordítják. A 2015-ben indított program keretében eddig 1900 milliárd forint hazai és európai uniós forrást fizettek ki.

Az államtitkár szimbolikus helyszínnek nevezte a Csokonai Színházat, amelynek 2007–2013 között Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház jelenlegi igazgatója volt a direktora, akinek „értékteremtő munkássága, kiemelkedő rendezései, társulatépítő tevékenysége nyomán a Csokonai szinte páratlanul sikeres korszakát élte”.

Papp László polgármester kiemelte: a vidék legjelentősebb kulturális fejlesztése kezdődött meg Debrecenben. A Csokonai Színház épülete kívül és belül teljesen megújul, a műemlék épületben egyebek mellett új közönségfogadó teret alakítanak ki, a nézőtérről kikerülnek a páholyokat tartó oszlopok, és negyven százalékkal nő az ülőhelyek száma. A munkák befejezése után a két színházépületben egyszerre mintegy 1200 ember juthat színházi élményhez Debrecenben.