Koronavírus adatok

2021. dec. 08.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Mária
-6 °C
4 °C

Fesztiválfilmek jóval a bemutatók előtt a Mozinet Filmnapokon

2020.10.21. 07:33

2020. október 22. és 25. között Budapesttel együtt 15 magyarországi városban turnéznak  a világ legnagyobb fesztiváljait megjárt sikerfilmek. 

A négy Oscar-díjra jelölt A messzi dél vadjai rendezője, Benh Zeitlin új filmje a Sundance-ről érkező Wendy. A Newsday kritikusa szerint az alkotás „Pán Péter történetének mozgalmas és erőteljes, elsősorban a felnőtteket megcélzó feldolgozása”.

A 77. Velencei Filmfesztiválon debütált Shannon Murphy bemutatkozó rendezése, az Amíg tart a nyár, melyben egy tinédzser lány számára az első szerelem egyben az utolsó is. A budapesti vetítés után kerekasztalbeszélgetést tartanak Szabó Eszter Judit, a Pszichoforyou podcast gazdája vezetésével. Beszélgetőpartnerei Demetrovics Zsolt addiktológus és Kánya Kinga gyászterapeuta.

A Berlini Filmfesztiválról négy film is érkezik: Burhan Qurbani rendező feszes tempójú, mai társadalmi kérdéseket feszegető mozijában teljes egészében aktualizálta és újraértelmezte Alfred Döblin 1929-ben megjelent regénye, a Berlin, Alexanderplatz történetét. A budapesti vetítés vendége Zentai Lilla, a Menedék Egyesület munkatársa.

Kapcsolódó

10. Mozinet Filmnapok előzetes - YouTube

Immár nyilvános, hogy 2020. október 22. és 25. között rendezik meg a X. Mozinet Filmnapokat Budapesten és 14 további magyarországi városban. Idén a járvány m...

A DAU. a filmtörténet talán legambiciózusabb művészeti projektje. Ilja Hrzsanovszkij rendező Harkovban egy szinte városnyi díszletben teremtette újra egy ’60-as évekbeli szovjet kutatóintézet és a hozzá kapcsolódó infrastruktúra mindennapjait. Több mint 400 szereplő, két éven át, a nap 24 órájában élte meghatározott karaktere életét. A 700 órányi filmanyagból az első bemutatásra kerülő játékfilm a DAU. Natasa, mely a 70. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon Ezüst Medve-díjat nyert. A budapesti vetítés után Kolozsi László kritikus beszélget Sz. Bíró Zoltán Oroszország-szakértővel és Tamás Gáspár Miklós filozófussal.

Agnieszka Holland a Berlinalén debütált Sarlatán című filmjében egy végletesen ellentmondásos figura, a milliókat gyógynövényekkel kezelő Jan Mikolášek életét mutatja be, aki több-kevesebb sikerrel működött a náci megszállás, majd kommunista uralom alá hajtott Csehszlovákiában. A Gunda pedig különleges vizuális megközelítéssel tesz fel súlyos morális kérdéseket: főszereplője egyike a világon élő egymilliárd sertésnek, ő is pusztán azért született, hogy beteljesítse az emberi civilizáció által neki szánt sorsot: utódokat szül, majd élelemként szolgál. A film producere az állatok jogainak védelméért síkra szálló Oscar-díjas Joaquin Phoenix.

Az idén minden tekintetben rendhagyó Cannes-ból két film érkezik. A beszéd az év francia vígjáték-meglepetése. Intelligens humora, váratlan fordulatai és vizuális megoldásai biztosan emlékezetesek maradnak. A Sweat pedig az Indiewire írása szerint „az egyik legintenzívebb filmes betekintés a közösségi média árnyoldalaiba”. A történet főszereplője, Sylwia mindent a maximumon pörget, teljes életét az edzőteremben és az online térben éli. A látszólagos tökéletesség felszíne alatt azonban meg nem értettség, elzárkózás, magány és szeretetéhség rejtőzik, amit egy idő után már nem tud elrejteni a külvilág elől. A budapesti vetítés után Kormos Anett humorista-újságíróval és Szirmai Gergely videóbloggerrel beszélget Varga Ákos.