Ágnes
2 °C
11 °C

Eddig 1,2 milliárd forintot költött az Orbán-kormány a vallási könnyűzenére, van, aki autót vásárolt

2020.10.28. 15:44

Már 1,2 milliárd forintnyi állami támogatást költött a kormány 2019-ben és 2020-ban a vallási könnyűzenét játszó együttesekre – derül ki a HVG hetilap számából.

Bár a támogatás elvileg vallási közösségek megerősítésére és amatőr zenészek képzésére szolgál, jellemzően nem erre, hanem inkább hangszerek, erősítők vásárlására és fellépésekre költik. Akadnak olyan támogatottak, akik még csak nem is zenészek. A 2020 tavaszán alakult Mediakult Nonprofit Kft.-ről például annyit sikerült kideríteni, hogy egyik tulajdonosa eddig főleg könyvelőirodát üzemeltetett. A cég az „Orgonától a Fanfárokig”-ra kapott hárommillió forint vissza nem térítendő támogatást. De nyert 650 ezer forintot Vizy Márton is, akinek a nevéhez a 2002-es választásra írt Fidesz-kampánydal, az Örvendj, Magyarország! is fűződik. 

Az nem világos, hogy ki döntött a pályázatokról, ahogy azt sem, pontosan ki és mire kapta a pénzt, a tavalyi lista pedig már elérhetetlen. A HVG úgy tudja, a pályázat megítélése egyházi körökben meglehetősen vegyes, a klérus nem kért pénzt, igaz, nem is tiltakozott a támogatás ellen.

Kapcsolódó

A Kontrasztnak fődíj, Demeter Szilárdnak különdíj jutott a zenei tehetségkutatón

Az A38-on rendezett zenei versenyen a művészek mellett a miniszteri biztost is díjazták.