Ha gimis filmes vagy, most megmutathatod Mundruczónak!

2020.10.28. 08:52
A középiskolások 2021. január 15-ig nevezhetnek kisfilmjeikkel a 16. Országos Középiskolai Filmszemlére, a Káldor Miklós Kollégium és az Indavideo közös pályázatára.

A középiskolások maximum 15 perces alkotásokkal jelentkezhetnek. Témamegkötés nincs, forgathatnak játékfilmet, dokumentumfilmet, és készíthetnek animációs filmet is. A legjobb alkotásokat jutalmazzák, a fődíj 150 ezer forint.

A filmszemlére magyarországi és határon túli középiskolák diákjai pályázhatnak, nevezési díj nincs. Egy alkotó vagy alkotócsoport több filmmel is indulhat. A pályázatok közül csak azokat a filmeket fogadják el, amelyeknek a film elején vagy végén feltüntetik: „Készült a 16. O.K. Filmszemlére”. 

Az alkotásokat az Indavideo pályázati csatornájára lehet feltölteni.

 A zsűri tagjai:

  • Mundruczó Kornél elnök, Balázs Béla-díjas filmrendező,
  • Balog Judit színésznő,
  • Kardos Sándor Kossuth-díjas operatőr,
  • Kende János Kossuth-díjas operatőr,
  • Reisz Gábor filmrendező.

A szemlét a budapesti Káldor Miklós Kollégiumban rendezik 2021 tavaszán, ahol minden pályaművet elemeznek. További információk a szemle honlapján olvashatók.

Tavaly a győri Kazinczy Gimnáziumból Utassy Jázmin A Valami című filmje nyerte a szemlét. A testvérpár kapcsolatát bemutató filmet a zsűri 97 pályamű közül találta a legjobbnak. 

A Valami

A második díjat Grüll Benjámin, a fővárosi Bornemisza Gimnázium diákja kapta az 1920-as évek Magyarországán végzett emberkísérletekről készült, Szuperkatonák című anyagáért. Harmadik a Pannonhalmi Bencés Gimnáziumból érkező Gergely Bálintnak egy iskolai zaklatásról készült Nincs később! című filmje lett. A tavalyi nyertesek az Indavideo oldalán is megtekinthetőek.