Diszkrét trópusi paradicsomban töltötte utolsó éveit Sean Connery

2020.11.02. 13:17

Az ugyancsak az egyik karib-tengeri szigeten élő John Cleese, a legendás Monty Python-alapító Sean Conneryt búcsúztató szavai nyomán került látókörbe Lyford Cay, amelyet a világ első lakóparkjának (gated community) is szoktak nevezni.

Kapcsolódó

Úgy ment el Sean Connery, ahogy mindig is szeretett volna

Békésen távozott, álmában halt meg a legendás James Bond.

Az 1950-es évek közepén egy szemfüles brit üzletember felvásárolta a New Providence-sziget nyugati felén fekvő csendes öböl körüli területeket, és hamarosan felépült a világ különösen exkluzív helyeinek egyike.

A terület fénykora a hatvanas-hetvenes években volt, amikor például John F. Kennedy itt találkozott az angol miniszterelnökkel, Harold Macmillannal, vagy a Heinz ketchupgyár tulajdonosai is itt építették fel többszintes, három oldalról medencével körbevett tengerparti nyaralójukat.

A globalizáció megjelenésével a terület némileg vesztett csillogásából. Ugyanakkor jól jelzi presztízsét, hogy a Christie’s és a Sotheby’s angol aukciósházaknak is van ingatlanközvetítő irodájuk a lakóparkban. Előbbit ráadásul az alapító, Harold Christie unokája vezeti.

A Mansion Global szaklapnak egyszer elmondta, miben különbözik Lyford Cay többi luxusüdülőhelytől:

Itt olyan a hangulat, mint mondjuk a régi Wimbledonban. Mindenki felöltözik a vacsorához, a férfiaktól elvárjuk például, hogy zakót viseljenek. Nem jellemző a legújabb divat hajszolása vagy a kivagyiság, sőt ellenkezőleg. Ha fel akarsz vágni, ne ide gyere. Pont azért jöttek ide a lakók, hogy ettől megszabaduljanak. Minket nem érdekel, honnan jöttél, mi a társadalmi státuszod. Itt mindenki jól akarja érezni magát.

Szigorú szabályok vonatkoznak a többnyire 50-70 éves házak felújítására is. Minden építési tervet előzetesen a közösségi tanácsnak jóvá kell hagynia. Így nem épülhetnek extravagáns, a környezettől élesen elütő új épületek sem. A körülbelül 450 ingatlanból álló területet nem bővítik, emiatt jelentős a kereslet az itteni házak és villák iránt.

Lyford Cayben egy tipikus telek 500–600 négyzetméteres, és egy 1960–70-es években épült, felújított, körülbelül 200 négyzetméteres ház áll rajta. Az ár nagyjából kétmillió dollár (600 millió forint) körül mozog, de a jachttal megközelíthető tenger- vagy lagúnaparti ingatlanok árai a 40–60 millió dollárt is elérhetik (12–18 milliárd forint).

A lakók nagyon ügyelnek inkognitójukra. Arról igen keveset lehet tudni, mely hírességek választották lakhelyüknek ezt a trópusi paradicsomot.

A mozirajongó éppen egy ilyen típusú nemzetközi, pezsgő, elegáns, diszkrét és egzotikus környezetet tud elképzelni, ahol James Bond 007-ese és a Hegylakó spanyol-egyiptomi mentora jól érezhette magát.

Kapcsolódó

Meghalt Sean Connery

Ő volt az első James Bond, és az első színész, akinek sikerült leráznia magáról a szerep béklyóit. Lovaggá ütötték, de a skót függetlenségért harcolt.