Meghalt Sean Connery

GettyImages-120434570
2020.10.31. 13:32 Módosítva: 2020.10.31. 13:52

Kilencvenéves korában meghalt Sean Connery világhírű skót színész, akit álmában ért a halál a Bahamákon – adta hírül a BBC.

Nem sokan mondhatták el magukról, hogy bőven hatvan fölött is szexszimbólumnak számítottak, de a People magazin 1999-ben választotta meg az évszázad legszexisebb férfijának az akkor 69 éves Conneryt. Ez elmond mindent arról, hogy mekkora hatása is volt annak, hogy ő volt az első színész, aki eljátszotta James Bond karakterét. Évtizedekkel az utolsó Bond-filmje, a Soha ne mondd, hogy soha után, amikor egy új színész kapta meg a brit szuperkém szerepét, önkéntelenül is mindenki Conneryhez mérte.

Sean Connery 1930-ban született Edinburghban, és elég színes élete volt azelőtt is, hogy megkapta Bond szerepét. Modellkedett a helyi művészeti egyetem diákjainak, dolgozott úszómesterként, teherautósofőrként, és koporsókat is polírozott. Testépítőként is aktív volt, 23 éves korában pedig lehetőséget kapott, hogy profi focista legyen, de ő a színészetet választotta. Huszonéves korában kezdett el az edinburghi King’s Theatre-ben kisegítőként dolgozni, amikor némi unszolásra jelentkezett a South Pacific című musical egyik apró szerepére, amit rögtön meg is kapott. Connery kitartott a színészet mellett, de az élete csak akkor kapcsolt egy magasabb sebességbe, amikor kapott egy szerepet a A kertész és a kis emberkék című élőszereplős Disney-filmben. Vagyis egészen pontosan akkor, amikor Albert "Cubby" Broccoli, az Ian Fleming-könyvek megfilmesítési jogának tulajdonosa beült megnézni ezt a filmet, és azonnal érezte, hogy megtalálta James Bondot.Connery 1962 és 1983 között összesen hét filmben (Dr. No, Oroszországból szeretettel, Goldfinger, Tűzgolyó, Csak kétszer élsz, Gyémántok az örökkévalóságnak, Soha ne mondd, hogy soha) játszotta el a titkos ügynököt. Magassága, nyersessége, és hangsúlyos skót akcentusa annyira meghatározta a karaktert, hogy Fleming is hozzá igazította Bondot a későbbi könyveiben. Connery félt attól, hogy beskatulyázzák majd a szerep miatt, de ez valójában nem történt meg.

Sean Connery legfontosabb szerepei

 1962: Dr. No

1965: A domb

1974: Gyilkosság az Orient expresszen

1975: Aki király akart lenni

1986: A rózsa neve

1987: Aki legyőzte Al Caponét

1989: Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag

1990: Vadászat a Vörös Októberre

1996: A szikla

Akármennyire is ez volt életének legismertebb szerepe, Connery közben  temérdek fontos, érdekes, és jelentős filmrendezővel dolgozott, olyanokkal, mint Sidney Lumet (A domb, Az Anderson-magnószalagok, Gyilkosság az Orient Expresszen), Alfred Hitchcock (Marnie), John Huston (Aki király akart lenni), John Boorman (Zardoz), Terry Gilliam (Időbanditák), és Richard Attenborough (A híd túl messze van). A szerepei mind hasonlóak voltak: jó kiállású, de dacos hős, aki képes a legvégsőkig elmenni. Egyetlen állandó elem volt az összes karakterben, amit eljátszott: jellegzetes skót akcentusát nehezen tudta levetkőzni, hiába játszott középkori spanyolt (A hegylakó), chicagói rendőrt (Aki legyőzte Al Caponét - ezért Oscart is kapott, az egyetlent a karrierje során), vagy éppen Indiana Jones édesapját (Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag).Skót származásának mindig is nagy jelentőséget tulajdonított, fiatalkorában két tetoválást csináltatott, az egyik felirat a “Mum & Dad” (anyu és apu), a másik pedig a “Scotland Forever” (Skócia örökké). Nyilvános eseményeken gyakran tradicionális skót kiltben jelent meg, és egészen addig támogatta a skót függetlenségért harcoló Skót Nemzeti Pártot, amíg a brit törvénykezés megengedte a pártok tengerentúli finanszírozását. 2000-ben lovaggá ütötték, és csak azért ilyen későn, mert a korábbi felterjesztéseket megvétózták a brit politikusok Connery politikai nézetei miatt.

Sean Connery először 1962-ben házasodott, elvette Diane Cilentót, akivel 1973-ban elváltak. Cilentótól egy gyereke született, Jason. Második felesége Micheline Roqueburne volt, francia-marokkói festőművésznő. Diane Cilento 2006-ban kiadott egy önéletrajzot, amiben azt állította, hogy Connery többször is bántalmazta, lelkileg és fizikailag is. A vád miatt újra előszedték a színész nőkről tett korábbi, furcsa kijelentéseit. 1965-ben azt nyilatkozta a Playboynak, hogy nincsen azzal különösebb baj, ha valaki megüt egy nőt, de nem ajánlja, hogy ugyanúgy tegye, ahogy egy férfit ütne meg. 1993-ban azt mondta a Vanity Fairnek, hogy

...vannak nők, akik a végsőkig feszítik a húrt. Azt keresik, a végső konfrontációt. Egy pofont akarnak.

Connerynek le kellett mondania a nyilvános szerepléseit , de bocsánatot kért, és elismerte, hogy a nők elleni erőszak soha, semmilyen körülmény között nem megengedhető. 

Mire ez a botrány kirobbant, a színész már szinte teljesen visszavonult. Míg a kilencvenes években még sikert sikerre halmozott (Vadászat a Vörös Októberre, Brilliáns csapda, A szikla), addig a kétezres években az A szövetség című, Alan Moore képregényéből adaptált akciófilm csúfos bukás lett, és a nyögvenyelős forgatás elvette Connery kedvét Hollywoodtól - Gandalf szerepét sem vállalta a Gyűrűk Urában. Az utolsó szerepe 2012-ben a Sir Billi című brit animációs filmben volt, amiben ő kölcsönözte a főszereplő skót állatorvos hangját.

(Borítókép: Sean Connery 1983. decemberében. Fotó: John Downing /Getty Images Hungary)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport