A vidéki Magyarország sem marad kultúra nélkül

D MTI20121129036
2020.11.13. 18:01
Ajánlás, hogy milyen oldalakról tudjuk kielégíteni művészet iránti igényünket a kijárási korlátozás alatt. Színház, mozi, kiállítások online.

A koronavírus második hulláma okozta korlátozások ismét elérték a művészvilágot, színészek, képzőművészek és zenészek ezreit sodorva nehéz helyzetbe. A tavaszi állapotokkal ellentétben ősszel könnyebb dolga van az embernek, hiszen tavasz óta sikerült kitapasztalni az online közvetítés nyújtotta lehetőségeket.

Az internet kapcsolatteremtő erejét kihasználva tovább dolgozhatnak a művészek, és tovább szórakozhat a közönség. Íme, néhány vidéki, illetve határon túli színház, szórakozóhely, múzeum és filmes platform online elérhetősége.

Színház

  • Az e-Színház felületén a budapesti intézmények mellett számos vidéki színház is közvetíti élő, valamint korábban rögzített előadásait. A Kecskeméti Katona József, a nyíregyházi Móricz Zsigmond, a veszprémi Petőfi és a székesfehérvári Vörösmarty Színház is csatlakozott a platformhoz. 
  • A marosvásárhelyi Yorick Stúdió 15. évfordulója alkalmából ünnepi miniévaddal kedveskedik az érdeklődőknek, melynek keretében a legnépszerűbb előadásaik lesznek online megtekinthetők november 15-ig. 
  • Számos online előadással készül az Alsószuhai Amatőr Színtársulat is. Komédia egy szerencsétlen ügyvédről és egy kiéhezett prostituáltról, vagy három hölgy szerepével előadott hivatali kabaré – mindegy is, a szórakozás garantált. 
  • A Debreceni Őszi Fesztivál keretében meghirdetett programok közül néhány eseményt online is közvetítenek, ilyen például a Magda, a Szabó című önéletrajzi ihletésű játék is. Az eseményre jegy váltása szükséges, a darab elérhető itt. Berecz András estje (Félbevágott pipafüst) szintén elérhető a honlapon

Zene

  • November 15-én 19 órakor rendhagyó hangversennyel nyitja meg virtuális koncerttermét a Filharmónia Magyarország. Az első koncertet Tóka Ágoston orgonaművész és az Óbudai Danubia Zenekar adja. Műsoron Peeters orgonaversenye, Beethoven 5. („Sors”) szimfóniája és Vierne 4. Orgonaszimfóniája.
  • A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar és a Kölcsey Központ Vasárnapi Muzsika címmel ingyenes komolyzenei koncertet ad a művelődési ház Facebook-oldalán.
  • Marosvásárhelyen online adománygyűjtő koncertet tart két fiatal helyi művész, Pethő Rebeka és Pethő Csaba. A Város Hangja Segít című előadással a marosvásárhelyi lakosoknak igyekeznek örömet szerezni, valamint támogatni őket. A város segít – Meleg ételt a rászorulóknak program a szegények világnapján, november 15-én, 20.00 órakor lesz megtekinthető az Erdély TV-ben, a Divers Egyesület Facebook- és YouTube-oldalán.  

Múzeum

  • Igaz, hogy a múzeumok éjszakája már elmúlt, ám az alábbi honlapon számtalan online kiállítás elérhető, a sokszínű felhozatal a legkülönbözőbb ízléseket is kielégíti.
  • A debreceni Déri Múzeum virtuális fotó- és videótárát böngészve az ember betekintést nyerhet többek között a város egy-egy nevezetes helyszínének történelmébe vagy éppen Trianon centenáriuma alkalmából az online térben létrehozott kiállításba. 
  • A győri Torula Művésztér hétköznapi elemeket felhasználó, ám mégis formabontó kiállítása, a Forma 10 című tárlat már online térben is bejárható
  • A nemrég átadott szolnoki Művésztelep virtuális galériájában számos YouTube-videón keresztül ismerkedhetünk meg a különböző festményekkel, szobrokkal és egyéb műalkotásokkal. 
  • A szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum is online tárlatvezetéssel várja vasárnap a látogatókat Finisszázs. Kmetty János – Az örök kereső címmel. Kmetty a modernizmus hazai remeke, a kubizmus itthoni űttörője. A kurátor Bodonyi Emőke, az esemény a Facebookon lesz elérhető. 

Mozi

  • Mozik helyett jelenleg a házi mozi dominál, a budapesti székhelyű, ámde Országos Rajzfilmünnep keretében hétvégén tucatnyi mesével várják a kisebbeket a YouTube videómegosztón.

Borítókép: A Soproni Petőfi Színház karzata és páholyai MTI Fotó: Krizsán Csaba