Kedves gyerekek, a hétvégi mese címe...

2020-11-27
2020.11.27. 19:46
Szerencsére a legapróbbaknak sem kell szórakozás nélkül maradniuk a hétvégén. Számos program közül választhatnak, színházi, bábszínházi előadások, gyerekkoncertek, könyvbemutatók várnak az érdeklődőkre.

A tavaszi karantén volt a főpróba, így ősszel már begyakorolva egyre több program színesíti az online kulturális kínálatot, amiből a legapróbbak szórakoztatása sem maradhat ki.

1. Budapest Bábszínház: Boribon és Annipanni

A Budapest Bábszínház Marék Veronika: Boribon és Annipanni című előadását vetíti hétvégén a Bábfilmszínház programja keretén belül. Jegyek az alábbi oldalon.

Marék Veronika hőseit az egész világ ismeri, a mackó és a kislány történetein generációk nőttek fel. Hétköznapi kalandjaik legnagyobb varázsa, hogy minden mai és egykori gyerek számára ismerősek. Mert mindenki vágyott már piros kisautóra, barátkozott össze kóbor cicával, vagy épített házat az asztal alatt. Mindenki volt már beteg, fújt kádban buborékot, és kért anyától még egy esti mesét. A Boribon és Annipanni előadás nem más, mint egy szeretetteljes, nagy ölelés.

2. Vaskakas Bábszínház: Vuk (ingyenes)

A győri Vaskakas Bábszínház Adventi Online Matiné programsorozata most vasárnap, november 29-én indul a Vuk című előadással.

A Vaskakas Bábszínház grandiózus látványvilágú nagyszínpadi előadása Fekete István népszerű regénye alapján. Megható történet egy különleges kisróka felnőtté válásáról, aki a rögös utat bejárva a Simabőrű Ember méltó ellenfele lesz.

Az előadás a színház YouTube-csatornáján ingyenesen megtekinthető.

3. Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház: Bekkankó, a grimaszdémon

A budapesti Kolibri Színház hétvégi online előadás-sorozatot indít, melyet a Bekkankó, a grimaszdémon című darabjával kezd, amit előzetes jegyvásárlást követően november 27. péntek 18 órától 29. vasárnap éjfélig tudnak megtekinteni.

Asaya Fujita világszerte nagy sikerrel játszott, kortárs japán mesejátéka igazi szerelmes történet. Egy vak lány és egy ijesztgetésre alkalmatlan, de mindenkit mosolyra fakasztó grimaszdémon szerelméről szól. Szeretheti egymást ember és démon? Mit szól ehhez a Hegyek istennője, mit szólnak a falubeliek, és mit szól Juki apja, a vadász? Sikerül-e a szerelmes Bekkankónak megtalálni a zöld mezőn megbújó egyetlen kék virágot, hogy gyökerének varázserejével visszaadja Juki szeme világát? Mindez kiderül az elsősorban 7–10 éves korosztálynak ajánlott, de a felnőttek számára is tartalmas élményt nyújtó előadásból.

Az előadás jegyköteles, de akár egy egész család élvezheti vele a műsort. Az előadáson kívül a Kolibri Színház Facebook-oldalán a színház tagjai és vendégművészei mindennap egy-egy saját maguk által rögzített mesével, dallal vagy verssel kedveskednek.

4. Bóbita Bábszínház: Az elveszett szaloncukor (ingyenes)

A pécsi Bóbita Bábszínház Bóbita TV programján belül ingyenesen tesz elérhetővé előadásokat a színház YouTube-csatornáján. November 28–29-én Az elveszett szaloncukor című darabbal kedveskednek a nézőknek.

Vízkereszt előestéjén járunk, nemsokára ideje leszedni a karácsonyfát. Ezen az éjszakán azonban még eljön az Apró Nép, hogy maradék szaloncukrot keressen. Úgy tartják, hogy legalább egyetlen szemet mindenképpen hagyni kell nekik, máskülönben elviszik, amit találnak – ilyenkor szoktak eltűnni a kisautók, műanyag katonák, kicsi játékszerek. Ennek az utolsó szem szaloncukornak ered a nyomába egy kisfiú és egy kislány, hogy a furcsa és varázslatos Karácsonyfa Birodalomba bekerülve teljesítse a küldetést, és visszaszerezze az Elveszett Játékokat.

5. Kalandos Pagonyfeszt

A kiadó idén ugyan élőben nem tudta megtartani szokásos őszi fesztiválját, az online térben mégis lehetőséget biztosít az érdeklődőknek. November 28-án, szombaton a kalandos könyveké a főszerep.

Program:

  • Bemutatkozik Kovács Attila Micsoda kalamajka! című regénye, a Micsoda költözés! folytatása;
  • Bánki Gergely előadásában megismerhetik Kiss Ottó A bátyám öccse című könyvét;
  • Dániel András pedig játékosan bevezet a A Lidércerdő mélyére, ami Bojti Anna Éjszaka az állatkertben című sikerkönyvének a műfaji folytatása.

6. Hej, Dunáról – Ingyenes gyerekkoncert-sorozatot streamel az A38 Hajó (ingyenes)

November 28.

  • 11:00 Kalap Jakab Mesezenekar: Kutyabál
  • 11:50 Lipták Ildikó: Csak neked akartunk jót
  • 12:40 Ribizli zenés-verses színháza kicsiknek, nagyoknak
  • 13:30 Dóka Péter
  • 14:20 Apnoé: Kincskereső Kisködmön zenés mesejáték
  • 16:30 Ültess Fát! természetvédelmi mesekoncertet

November 29. 

  • 11:00 Hímzett Igricek / vasárnapi mesék
  • 11:50 Paulovkin Boglárka
  • 12:40 Zenekuckó
  • 13.30 Kertész Erzsi író olvas fel új könyvéből
  • 13:30 Gévai Csilla
  • 14:20 Szabó Csilla

7. Anilogue Animációs Fesztivál

November 25–29. között tizennyolcadik alkalommal érkezik az Anilogue. Idén először a Toldi Távmozin keresztül az egész ország területén láthatóak lesznek a világ legjobbjai között számontartott, újonnan készült animációs filmek, melyek közül most ötvenkettőt láthat majd a hazai közönség.

(Borítókép: Bekkankó, a grimaszdémon. Fotó: Szlovák Judit / Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház)