25 éves a Fonó, forgattak egy ünnepi kisfilmet

2020.12.07. 15:41
Mivel idén már nem mehetünk bulizni, élvezzük online a Budai Zeneház varázsát! A Fonó filmje először az Indexen látható.

A negyedszázados évfordulóra új kisfilmet készített a Budai Zeneház, amely az Érted vagyon az, a filmben szereplő népdal egyik sorát viseli címként.

A zenei anyagot a kiadóhoz kapcsolódó zenészek alkották meg, így a Szent Efrém Férfikar, a Bazseva zenekar, a Dalinda énekegyüttes mellett az anyag összeállításában részt vett még Dresch Mihály és Borbély Mihály közös formációja, a Dresch-Borbély Quartet. De feltűnnek a vásznon olyan kiemelkedő népművészek is, mint Kacsó Hanga Borbála népdalénekesnő vagy a Fitos Dezső Társulat táncosai.

A film külső felvételei a magyar kulturális örökség emblematikus helyszínein forogtak, így a zsámbéki romtemplomnál és a szentendrei főtéren, hogy végül megérkezzenek a Fonóba, a kezdetekhez, ahol minden mindennel összeér, ahol békésen megfér egymással a nép- és világzene az etnojazz irányzataival. 

Az ember lelke zenére és táncra született, enélkül, ha lehet is, nem érdemes élni! Kizökkent a hétköznapokból, kijózanít, megrészegít! Kütyüsödik a világ, de ahogy az elmúlt 25 évünk, úgy az elmúlt háromnegyed év hatványozottan bizonyította, hogy élő kultúra nélkül, kivált a közös ének és tánc nélkül szürkébb az élet

– magyarázta Berecz István művészeti vezető, aki Kubinyi Júliával együtt a film művészeti vezetője volt.

A zeneház a 20. évfordulós előző, Budapest Folkfőváros című kisfilmjében „kivitte” a népzenét és -táncot a fővárosi utcákra. A mostani forgatási folyamat hosszabb időt vett igénybe, hiszen a járvány miatt többször újra kellett tervezni, szervezni a művészeket, akik mind első hívásra jöttek, hogy szerepeljenek a Fonó ünnepi kisfilmjében. 

julcsi.PNG
Fotó: Fonó Budai Zeneház

Olyan időket élünk, melyben a zenének kiemelt szerepe lehet, hiszen nem csupán az önfeledt szórakozás-szórakoztatás funkcióját kell betöltenie a hétköznapokban. Előtérbe kerülnek azok az egyéb tartalmak, amiket a zenén keresztül kapunk, és tudunk mi is kicsatornázni mások irányába. Most az egyik legfontosabb ilyen – a zene által erősen hordozott – tartalom, az összetartozás élménye, amit zenészként, dalszerzőként kötelességemnek érzek képviselni és átadni közönségünknek

– hangsúlyozta Paár Julianna, akinek a véleményén rögtön látszik, hogy nemcsak énekes, hanem zeneterapeuta is. 

A Fonó nem csupán többszörös Magyar Brands-díjas, nemzetközi elismerésekkel elhalmozott márka, hanem művészek alkotóműhelye, ahová a közönség is szívesen jár.

A Fonó nem kevesebbet szeretne, mint kipréselni a magyar kultúra rejtett zugaiból mindazon értékeket, melyek hitelesítik a valóságot, ahol a zene az öröm, az épített örökség az érték, a természet maga a csoda, a hagyomány a tisztelet és a rácsodálkozás elementáris eredője. Tesszük ezt úgy, hogy a legtehetségesebbeknek, legjobbaknak, legnagyobbaknak nyújtunk kezet, velük kötünk szövetséget – mert valljuk, hogy az értékek mentén nincs árulás, csak életre szóló szövetség

– mondta Horváth László, a zeneház igazgatója, akinek segítségével a Fonó számos külső, nemzetközi és vidéki fórumon aktív szerepet vállal, estjeivel pedig országszerte és külföldön, a nemzetközi toplisták dobogós helyeire vitte el a nép- és világzene kiemelkedő alkotóit.