A Szent Efrém Férfikar az Indexen adja idei első koncertjét

Szent Efrém Férifkar hangszeres - fotokredit- ODPictures, Orbán
2021.01.08. 18:19

Új sorozatot indít útjára az Index. Mint piacvezető hazai portál, olyan érdekes, különös és egyedi koncerteket is felkarol, amelyek nem feltétlenül állnak a mainstream kultúrafogyasztás középpontjában.

Az Index időről időre bemutat olyan művészeket, előadókat, társulatokat, együtteseket, szimfonikus zenekarokat, akik és amelyek érdemesek arra, hogy a koncertjeiken keresztül minél többen megismerhessék, nyomon követhessék őket, és így akár új rajongókra is rátaláljanak.

Arra kérjük olvasóinkat, hogy ha tudnak olyan extra érdekes és értékes tartalmakról, amelyek máshol nem jelennek meg, jelezzék nekünk!

Az Index ezúttal

  • a Szent Efrém Férfikar évindító koncertjét közvetíti

2021. január 9-én, 19.30-kor.

A pandémia, a Covid-járvány kitörésekor a Szent Efrém Férfikar önálló videóval jelentkezett, jelezve ezzel is, hogy az élet, ha kissé megváltozott feltételek és nehezített körülmények mellett is, de megy tovább.

A Szent Efrém Férfikar koncertjeivel nem csupán népszerűsíti a bizánci rítusú keresztény világ vokális örökségét, de kutatja is azt, és emellett új megközelítésben szólaltatja meg az európai kortárs zeneműveket, őrzi és ápolja Liszt Ferenc, Bartók Béla, Kodály Zoltán és Ligeti György örökségét.

Az együttes meghívásai miatt otthonosan mozog a világban: fellépnek Abu-Dzabi, Berlin, Bécs, Brüsszel, Buenos Aires, Delhi, Fujairah, Ljubljana, Montevideo, Moszkva, Párizs, Pozsony, Róma, Szentpétervár, Tirana és Varsó jelentős hangversenytermeiben és templomaiban.

Szent Efrém Férfikar

A Szent Efrém Férfikar Magyarország legnépszerűbb vokális együttese. A nyolctagú együttest a Liszt Ferenc-díjas és Érdemes Művész Díjas Bubnó Tamás alapította 2002-ben. A Férfikar kezdetben a bizánci rítusú kereszténység zenéjére specializálódott. Az Orientale lumen című koncertsorozata tíz éve indult útjára. Mostani, januári koncertjüket követően húsvétkor a görög Nikodimos Kabarnos archimandrita lesz a vendégművészük, pünkösdkor a moszkvai Doros Énekegyüttes, szeptemberben pedig a romániai lașiból származó Adrian Sirbuval zárul a Szent Efrém Férfikar jubileumi sorozata.

A Szír Szent Efrém (306 körül Niszibisz, ma Nusaybin – 373 június 9. Edessza, ma Şanlıurfa) a szír ortodox egyház egyik legkiemelkedőbb teológusa, szónoka és himnuszírója volt. A keleti és nyugati egyházak egyaránt szentként tisztelik.

Mostani koncertjük jubileumi előadás

Ahogy az ember is két tüdővel lélegzik, úgy az egyház is két tüdővel működik, a keletivel és a nyugatival

– ezt írta II. János Pál pápa Orientale lumen című apostoli levelében (1995), és a Szent Efrém Férfikar ennek szellemében indítja útjára idei Orientale lumen (Kelet világossága) koncertsorozatát is:

  • Kertesi Ingriddel közösen bizánci szerzők, Boksay János, Sergey Rachmaninov és Lesya Dichko műveiből énekel,
  • és a nyugati egyházzenei kultúra két emblematikus művét, Mozart Ave Verumját és César Franck Panis Angelicusát is előadja.

A Szent Efrém Férfikar Kertesi Ingriddel az ortodox karácsony ünnepéhez kapcsolódó műsort állított össze, amiben Bubnó Tamás feldolgozásában megszólaló kárpátaljai kántálások és nagy orosz mesterek művei (Csajkovszkij, Bortnyanszkij) is megtalálhatók. Különlegesség, hogy a koncerten a Virtuózok 2020-as évadának 13 éves tehetsége, Marosz Ajna is közreműködik.

Bubnó Tamás, a férfikar művészeti vezetője így nyilatkozott az eltelt tíz évről:

Igric György barátom unszolására vágtunk bele az Orientale lumen sorozatba 2011 decemberében, és nem tudtuk, nem tudhattuk, mi vár ránk. Nagy öröm számunkra, hogy az Orientale lumennek saját, hűséges rajongótábora lett ez idő alatt – akik követtek minket a Bazilikából a Belvárosi templomba. Nagyon hálásak vagyunk a közönség rendületlen támogatásáért, és bizakodóan nézünk elébe a következő tíz évnek.

(Borítókép: Orbán Domonkos / ODPictures)