Cziffra György zongoraművészre emlékezik a világ

2021.02.01. 18:53
 • Mi a közös bennük?

Müpa, Zeneakadémia, Filharmónia Magyarország, Magyar Művészeti Akadémia, Moszkvai Állami Csajkovszkij Konzervatórium, a brüsszeli Bozar, a svájci Victoria Hall.

Idén mindenhol koncertekkel, előadásokkal emlékeznek az 1994-ben elhunyt Cziffra György zongoraművészre, aki emlékévet kapott századik születésnapjára. Ahogyan az MTI is megírta, Balázs János zongoraművész, a Cziffra György-emlékév művészeti vezetője az M1 csatornán számolt be arról, hogy az emlékév határtalan összefogás eredménye. 

A felsorolt intézetek mellett a megemlékezésben a legnagyobb zenekarok és legelismertebb művészek is részt vesznek.

Olyan művészeket hívtak meg, akik azt a Liszt Ferenc-i örökséget képviselik, amelyből Cziffra György is táplálkozott: ez a romantikus gondolkodásmód, az érzelemorientált előadói eszköz.

Balázs János azt is elmondta, hogy a fesztivál részeként

február 11–14. között Dráfi Kálmán (zongora), Szakcsi Lakatos Béla (zongora), Lukács Miklós (cimbalom) és Miklósa Erika (ének) tart ingyenes mesterkurzusokat.

A szervezők az emlékévet nyitó fesztivál korábban meghirdetett koncertjeit a járványügyi helyzet lehetőségei szerint újratervezték. A februárra meghirdetett hangversenyek közül elsősorban azokat rendezik meg online ingyenes eléréssel, amelyeken fiatal tehetségek és magyar művészek vesznek részt.

A Cziffra Fesztivál és egyben a Cziffra György-emlékév virtuális nyitóeseményét a Zeneakadémia nagyterméből közvetítik Cziffra öröksége címmel, február 9-én. Bogányi Gergely, Dráfi Kálmán és Mocsári Károly zongoraművészek – Cziffra egykori tanítványai – zongorajátékuk mellett felidézik emlékeiket és azt a zenei szellemiséget, amelyet a mestertől útravalóul kaptak. Az esten közreműködik Balázs János zongoraművész, az emlékév művészeti vezetője, a házigazda Bősze Ádám zenetörténész lesz.

A magyar kormány a 2021. február és 2022. május közötti időszakot Cziffra György-emlékévvé nyilvánította, az UNESCO pedig felvette a közösen ünnepelt évfordulók sorába.

Mintegy száz esemény valósul meg itthon és külföldön, világhírű művészek részvételével. A tervek szerint itthon hamarosan az alábbi eseményeket követhetjük figyelemmel:

 • Pagels-Tóth Anna Éteri színek című virtuális kiállítása február 9–28. között a MOMKultból.
 • A Hegyvidék Galériában aatoth franyo Estély a vörös kertben című tárlata február 10. és március 13. között, virtuális tárlatvezetéssel.
 • A Cziffra Fesztivál Ifjú Tehetség díjasai – Kokics Dorina Fanni (klarinét), Báró Lili (hegedű) és Gyúró András (ütőhangszerek) – február 11-én online közvetítésen mutatkoznak be a Hegyvidéki Kulturális Szalonban.
 • Február 15-én a Cziffra Fesztivál Tehetség díjas művészei, Horti Lilla (ének), Pusker Júlia (hegedű), Kállai Ernő (hegedű) és Kovács Gergely (zongora) adnak koncertet Pál István Szalonnával és Bandájával a MOMKult virtuális koncerttermében.
 • A hit és a művészet kapcsolatának kérdéseire keresi a választ Rudolf Péter színművész, Kozma Imre atya és Balázs János zongoraművész Bősze Ádám zenetörténésszel február 17-én, amihez kapcsolódva Balogh Kálmán és Lukács Miklós improvizatív cimbalomjátéka lesz online hallható.
 • Eckhardt Gábor zongoraművész, a Zeneakadémia tanára február 21-én híres zeneszerzők gyermekkori vagy gyermekek számára írt zongorakompozíciói segítségével tart hangszerbemutató koncertet, amelyhez virtuálisan lehet csatlakozni.
 • Márciusban a MOMKultban Sebestyén Sára Érted című fotókiállítása.
 • Március 6-án a Cziffra Fesztivál Ifjú Tehetség díjasai – Dénes András (harsona), Haraszti Emma (hegedű), Kokics Dorina Fanni (klarinét) és Sas Veronika (hegedű) – lépnek színpadra a Hegyvidéki Kulturális Szalonban.
 • Március 12-én Hommage à Cziffra címmel tartanak estet Budafokon, a Klauzál Házban, Balázs János és Vida Mónika zongoraművészek közreműködésével. A beszélgetést Mácsai János zenetörténész vezeti.
 • A Nem Adom Fel kávézóban Káli-Horváth Kálmán festő- és előadóművész lesz a vendég.
 • A Hegyvidéki Kulturális Szalonban május 15-én vetítik A virtuóz című, Cziffra György életét bemutató magyar dokumentumfilmet Kékesi Attila rendezésében.
 • Március 22-én a MOMKultban Műhelytalálkozót tartanak A zongorista és az újságíró – Cziffra György emlékezete címmel.