Az SZFE-kancellárja nem tud mit kezdeni az értelmetlen gyűlölettel

2021.02.09. 14:28
Exkluzív interjút adott az Index Kibeszélő című műsorának Szarka Gábor. A Színház- és Filmművészeti Egyetem tavaly októberében kinevezett kancellárjával Szalai Szabolcs, az Index új fórumának házigazdája beszélgetett.

Először beszélt nyilvánosan Szarka Gábor az SZFE kancellárja arról, miként érinti, hogy a nyolcadik kerület vezetése szerint méltatlanná vált a „Józsefvárosi Becsületkereszt” kitüntetésre. Az elismerést tíz évvel ezelőtt szavazta meg számára az akkori képviselő-testület a Nemzeti Közszolgálati Egyetem létrejötte után.

Merre tovább SZFE?

A kancellár megköszönte Vidnyánszky Attilának, hogy az SZFE kuratóriumának elnökeként nyilatkozatot adott ki arról, hogy ez a lépés: „kisstílű politikai bosszú, a kerület polgáraihoz és történelméhez méltatlan pitiánerség”.

Maga miatt nem aggódik, ha valóban megszületik a döntés, tudomásul veszi, de rossz precedensnek tartaná. Úgy véli:

ha minden kurzus elvenné az előző kurzus által adott kitüntetéseket, felszámolódna a kitüntetések és díjak rendszere,

amit nem találna igazságosnak.

Arról is beszélt, hogy az SZFE régi fővárosi épületeit, melyeket Pikó András kerületi polgármester, és Józsefváros új vezetése szerint kiszakítottak a kerület szövetéből, már 2015-ben felajánlotta M. Tóth Géza, az egyetem akkori rektora a reformátusoknak. Ők tehát az előző vezetés terveiben is szerepelő lépéseket hajtják végre.

Bizonyítani tudják, hogy egy 2019-es tanulmányban már sportpályák szerepelnek az Ódry Színpad helyén.

Az Ódry Színpad az Uránia jelenleg moziként működő épületének multifunkcionális átalakításaként működne tovább. A hallgatói vizsgaelőadások az osztályok mellett működő mentorszínházak repertoárjába is bekerülnének.

A Vas utca 2/B épületrészben, ami nem kerül a református egyházhoz, nyilvános művészeti könyvtárat hoznak létre, amely a kerületi lakosok előtt is nyitva áll majd.

A modellváltás összességében rugalmasabb konstrukciót, megemelt költségvetést, jóval nagyobb lehetőségeket, egy új campust és számos előnyt hozott az egyetem működtetése szempontjából – sorolja a kancellár.

korábban rendelkezésre álló egymilliárd forint helyett most hárommilliárd költségvetési forrásról kaptak ígéretet a modellváltás végrehajtására.

A FreeSZFE Egyesület működését nem látja problémásnak, bár jobban örült volna, „ha mindenki elfér az egyetemen”.

Senkit nem ér hátrány amiatt, ha a szabadidejét egyesületi tevékenységre fordítja, amennyiben megfelelően teljesít az egyetemen.

Azóta személyes találkozókra került sor tanárokkal, osztályfőnökökkel, többségében sikeresen, de vannak tanárok, akik máig nem reagálnak a levelekre. Mint fogalmazott:

bizonyos embereket „értelmetlen, megmagyarázhatatlan gyűlölet” vezérel

az egyetem átalakulásának ügyében.

A tanév folytatásáról, a hallgatók által felvetett problémákról elmondta, hogy a helyszínek adottak, nyugodtan folytathatják tanulmányaikat az eddigi tanáraikkal. Mindenkinek elutalják a fizetését, minden tanár maga döntheti el, hogy maradni vagy menni akar. Folyamatosan vezetik át a hallgatók teljesített kreditjeit és jegyeit a Neptun-rendszerbe, tehát nem veszik el a félév.  • Tippek
  • Babaváró hitel