Júlia, Rita
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
13 °C
25 °C

Meghalt a salsa atyja, Johnny Pacheco

2021.02.16. 13:08

Meghalt a salsa műfaj úttörője, Johnny Pacheco. A Fania Records lemezkiadó társalapítója 85 éves volt. A zenész halálhírét a lemezkiadó hétfőn Instagram-közleményben hozta nyilvánosságra. A Diario Libre dominikai napilap szerint Pachecót tüdőgyulladással szállították kórházba, és ott hunyt el hétfőn New Jersey-ben.

Pacheco úttörő szerepet vállalt a salsa műfaj meghonosításában. Jerry Masuccival alapította meg 1964-ben a Fania Records lemezkiadót, amely mások mellett Celia Cruz, Larry Harlow, Ray Barretto és Bobby Valentin zenéjét ismertette meg a közönséggel, és nagy szerepe volt a latin zene népszerűsítésében a hetvenes években.

Zenei pályafutása New Yorkban kezdődött, mások mellett olyan kollégákkal dolgozott, mint Gil Suarez, Eddie Palmeri, Barry Rogers, Al Santiago, Ray Santos és Mike Collazo. Az énekes legismertebb számai közé tartozott a Quimbara, a Toro Mata és a Mi Gente. 

Pachecót kilencszer jelölték Grammy-díjra különféle kategóriákban.

1996-ban Dominikán rangos állami kitüntetést kapott Joaquin Balauger korábbi államfőtől, 2005-ben pedig életműdíjat a latin lemezakadémiától.

Zenéje és dalai számos filmben is megszólaltak, köztük A mambó királyai, a Carlito útja vagy a Jóban-rosszban című alkotásokban is.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek