Lovas nemzetnek lovas film és lovas pályázat

2021.02.16. 21:05

A tervek szerint áprilisban kerül a mozikba a minden idők leglátványosabb természetfilmjeként beharangozott Vadlovak – Hortobágyi mese, amely játékfilmhez hasonló történettel és látványvilággal mutatja be a puszta állatvilágát. 

A valaha volt közös őshazánkban, Közép-Ázsiában kihalás szélére került fajnak ugyanis éppen itt, a délibábos Hortobágyon találtak utánpótlást. A Przsevalszkij lovakat negyed százada telepítettek Pentezugba, és azóta már 300 példányt számlál a világ egyik legnagyobb vadló-ménese. Itt él családjával a főszereplő csikó, Cseppke is, aki szülei vezetésével vándorol a vadonban, amit a nézők is nyomon követhetnek. Már ha a vírushelyzet megengedi, és ismét kinyitnak a mozik. 

A filmet forgalmazó Mozinet mindenesetre bizakodó, amit az is jelez, hogy a bemutatóhoz kapcsolódóan  kisfilm-pályázatot hirdettek  „A lovam és én”  címmel, amelyre legfeljebb egyperces saját készítésű alkotásokat várnak, amelyek izgalmasan, hitelesen mutatják be  a lovasok kapcsolatát állataikkalA filmeket szakmai zsűri értékeli majd, korcsoportonként egy győztes alkotást választva ki, amelyet aztán a közönség a  Vadlovak – Hortobágyi mese  kísérőfilmjeként láthat a mozikban, illetve a film YouTube-csatornáján és közösségi oldalán. 

A zsűri tagja Török Zoltán filmrendező, Pokorny Lia, a film narrátora, Nógrádi Attila, a Turista magazin főszerkesztője, Kerekes Viola a Hortobágyi Nemzeti Park vadlovas koordinátora és Hargittai László, a film vágója.