Kulturális időutazást tehetünk a Tünet Együttes múltjába

2021.02.24. 20:09

Most kiderül, honnan jött és mit tett le az asztalra a Tünet Együttes. Most szombaton elindul a Tünet Retrospektív sorozat, melyben a társulat különböző korszakaiból hét kultikus előadás lesz online megtekinthető.

Február 27-ével kezdődően minden szombaton egy újabb archív felvétel kerül fel a színház weboldalára , a rákövetkező szerdán pedig jön az ismétlés, ha  valaki lemaradt a hétvégi bemutatóról. Mindkét nap reggel 9-től éjfélig elérhetőek az előadások.

A Karc című 2004-es előadással indítanak, amely a Tünet genezisét jelöli, hiszen ez az a darab, mely magával hozta a társulatalapítás ötletét, amivel útjára indította a Tünet Együttes mostanra 17 évessé érett történetét.

A darab két színész és három táncos közösen alkotott műve, mely a hétköznapok apró mozzanatait, jelentéktelennek tűnő kliséit, rutinná merevedő közhelyeit mutatja be. Mi rejtőzhet egy köszönés vagy egy mozdulat mögött? Milyen világ tárul elénk az utcára nyíló ablakon át? És mi van idebent? Az előadásban szétdarabolt világunk apró szeletei, karcolatai rajzolódnak ki.

Az előadásnak 2005-ben Veszprémben A Tánc Fesztiválján a Jancsó Miklós vezette zsűri a „Legjobb produkció” díját, a Szegedi Alternatív Színházi Szemlén a fiatal színikritikusok a „Legjobb táncprodukció” elismerést ítélték oda, a Budapest Fringe Fesztiválon pedig szakmai díjat nyert. 

Karc próbafolyamatában valami nagyon különleges dolog történt. Úgy éreztük, hogy újfajta színházi nyelvet fedezünk föl együtt. Iszonyú inspiráló volt a csapat, és bennem elkezdett erősödni a vágy, hogy nagyon szeretnék velük újra és újra együtt dolgozni, egy hosszabb úton továbbmenni és építkezni. Úgyhogy végül összehívtam őket a Bem Moziba és kis zavart kacarászás után kiböktem, hogy: Figyeljetek, mi lenne, ha társulatot alapítanánk?

– emlékszik vissza  Szabó Réka, a társulat vezetője.

A társulat 2021. január végén üres nézőtér előtt mutatta be  Afterparty című legújabb darabját, amelyet ha a színházak újranyithatnak, május elején élőben szeretnének előadni a Trafóban.