Nézze meg Budapestet a profik szemszögéből

2021.02.27. 10:10
Az idegenvezetők világnapját idén február 25–28. között ünnepeljük. Több európai országban 1985 óta, itthon a kilencvenes évek elejétől hagyomány, hogy február végén az idegenvezetők önkéntes alapon társadalmi célból mutatják be a fő- és több vidéki várost, amit így egy odalátogató külföldi szemével csodálhatnak meg a programon részt vevők. A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara, valamint annak Idegenvezető Továbbképző Központja 2003-ban vette át a világnap szervezését.

Idén először elmaradnak a buszos, hajós, villamosos túrák, épületbejárások és az izgalmas interaktív programok, viszont a fővárosi séták egy részét a gyülekezési tilalom ellenére is megtartják. A turisztika kulcsszereplői alkalmazkodtak a járványügyi előírásokhoz, így előre felvett túrákat nézve nyílik lehetőség a főváros rejtett titkainak megismerésére. Ezeket a sétákat viszont egy kattintással bárki elérheti, a videók regisztrációt nem igényelnek.

Három túra már nyilvános, négy pedig 2021. február 27-én, szombaton és február 28-án, vasárnap kerül fel a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara oldalára.

Új-pest a Károlyiak birtokán – egy gyárváros emlékei korunkban

Egy főúri elhatározásból született városrész kialakulásának fontos helyszíneit mutatja meg Lengyel János tanár és idegenvezető. A résztvevők Újpest történetét ismerhetik meg, kulcshelyekkel és kulcsszereplőkkel tarkítva. A negyvenperces séta alatt a gyárváros kezdeti éveitől egészen napjainkig fontos mérföldkövekkel, lóvasútindóháztól a hármas metróig elkalauzolva.

Városélet a várkapukon belül – Séta Buda polgárvárosában

Századokkal ezelőtt élő budai polgárok hétköznapjait idézi meg Németh Emese idegenvezető. A Dísz tértől a Szentháromság térig tart a virtuális út, ami alatt több érdekes történettel rendelkező épületbe is bepillantást enged virtuális kalauzunk. A vár, annak közvetlen környezete a mai napig macskaköveiben őrzi a kézzelfogható történelmet, ám az ötvenperces séta során megelevenednek a hely fontos szereplői is: szobrászok, akik oszlopépítéssel küzdöttek a pestis járvány ellen, vagy patikáriusok, akik a várnegyed legszebb barokk palotájába költöztek be.

Szervita tér – egy belvárosi tér metamorfózisa

Kacskovics Fruzsina építészmérnökként dolgozott, nyugdíjba vonulása után vált idegenvezetővé, ennek a túrának nem véletlenül ő a vezetője, hiszen a Szervita téren megbújó barokk, klasszicista, szecessziós, modern és XXI. századi épületek harmóniájába enged szakmai szemüvegén keresztül betekintést. Úgy fogalmaz, hogy a Szervita tér egy vesztegzár alatt született kincs a belvárosban, hiszen nemrég készült el. Magában foglalja az építészeti történetünket, a történelmet és egy mai tér kialakításának lehetséges koncepcióját. Utóbbinak oka pedig a hosszú konzultációban rejlik, amit a tér kialakítói a használókkal, a környéken lakókkal, a politikai szereplőkkel és döntéshozókkal egyaránt lefolytattak.

A további séták és időpontjaik:

Ahol az utak találkoznak – Vízivárosi séta a Clark Ádám tértől a Budai Vigadóig

  • 2021. február 27. szombat 15 óra
  • A sétát vezeti: Kubesch Mária idegenvezető, szakoktató, tankönyvíró.
  • A Magyar Népi Iparművészeti Múzeumot és a Budai Vigadót Dóra Fruzsina etnográfus, a Hagyományok Háza Népművészeti Módszertani Műhely tárvezető-helyettese, idegenvezető mutatja be.
  • A Hotel Clark Budapest belső tereiben Kabdebó Réka értékesítési és üzletfejlesztési igazgató kalauzol minket.

Zarándoklatok Óbudán, a Zichyek birtokán

  • 2021. február 28. vasárnap 11 óra
  • A sétát vezetik: Viszket Zoltán, az Óbudai Múzeum igazgatója és Maczó Balázs történész, muzeológus, a Budapesti Történeti Múzeum Kiscelli Múzeumának munkatársa.

Kezdetben volt az Orczy-ház–Zsinagóga háromszög

  • 2021. február 28. vasárnap 13 óra
  • A sétát vezeti: Kleyer Éva idegenvezető.
  • A Dohány utcai Zsinagóga-komplexum fejlesztéséről dr. Róna Iván, a Mazsihisz turizmusért felelős vezetője beszél.
  • Az ICOMOS-díjjal kitüntetett helyreállítási munkát követően a Rumbach Sebestyén utcai Zsinagóga rendeltetéséről Kiss Henriett, a BZSH vezető elöljárója, a Rumbach-zsinagóga felújítási projektjének koordinációs vezetője mesél.
  • Meghívott vendégként Kőnig Tamás, a felújítási terveket készítő Kőnig–Wagner építésziroda építésze mesél.

Buda Polgárváros – A szombati piactól a halászok bástyájáig

  • 2021. február 28. vasárnap 15 óra
  • A sétát tartja: Tábi Márta idegenvezető.
  • A Little Litea–Budai Krónika Könyvesboltot vezetője, Bakó Annamária mutatja be.
  • A középkori zsidó imaházat Takács Ágoston, a Budapesti Történeti Múzeum munkatársa mutatja be. Az első királyi központunk emlékéről és a nemrég feltárt Erdélyi bástyáról Terei György régész mesél.

Az idegenvezetők világnapja az az esemény, ami hivatalosan nyitni szokta az aktuális turisztikai szezont, bár idén még ez is más lesz, mint a megszokott. Aki a sétákról bővebb információt szeretne megtudni, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara oldalán tájákozódhat.