Megtört a fehérhegemónia Hollywoodban, Chadwick Boseman halála után lehet Oscar-díjas

2021.04.05. 14:44
Chadwick Boseman, a tavaly augusztusban, 43 éves korában elhunyt fekete amerikai színész kapta a legjobb férfi főszereplőnek járó díjat az Amerikai Filmszínészek Céhe (SAG ) idei díjkiosztóján. A filmes kategória mind a négy díjazottja színes bőrű előadóművész.

A Screen Actors Guild (SAG) gálán kiosztott díjak Hollywood legkomolyabb szakmai elismerésének számítanak, hiszen az Amerikai Filmszínészek Céhének tagjai, tehát maguk a művészek döntik el, melyik pályatársuk teljesítményét ítélik legkiemelkedőbbnek az adott évben.

A SAG történetében idén fordult először elő, hogy a filmes kategória mind a négy díját kisebbségek képviselői kapták – adta hírül az MTI a Reuters és az AFP nyomán.

Chadwick Boseman a filmes díjszezon újabb díját nyerte el posztumusz a Ma Rainey: A blues nagyasszonya című filmben nyújtott alakításáért. Ezzel esélye lett annak is, hogy április 25-én, az Oscar-díj gálán a tragikusan fiatalon meghalt művész utolsó filmes alakítását ismerik el a legjobb színésznek járó aranyszoborral, melyre többször is esélyes volt már, de életében nem sikerült megkapnia.

Az idei SAG díjkiosztó legjobb színésznőnek járó elismerést Viola Davis kapta, szintén A blues nagyasszonya című filmért, melyben a címszereplőt alakította. 

A legjobb női mellékszereplő díját a koreai családi dráma, a Minari szereplőjének, Jon Ju Dzsung dél-koreai színésznőnek ítélték oda.

A férfiak között idén Daniel Kaluuya alakítását honorálta az amerikai filmes szakma a legjobb mellékszereplőnek járó elismeréssel a Judas and the Black Messiah című filmben nyújtott alakításáért.

A tengerentúli filmes szervezet 27. díjkiosztó gáláján a legjobb mozifilmnek járó fődíjat az 1968-ban, a vietnámi háború elleni tiltakozások idején játszódó A chicagói hetek tárgyalása című film színészgárdája kapta. A színészek mellett – Sacha Baron Cohen, Eddie Redmayne, Frank Langella és Mark Rylance – Aaron Sorkin rendező munkáját is kiemelkedőnek ítélték, aki Farank Langella szerint „a film hangja és lelke”.

A televíziós kategóriában két Netflix-sorozat győzött. A tévés produkciók közül A korona című sorozat gárdáját találták a legjobbnak, amelynek főszereplője, Gillian Anderson győzött a női kategóriában.

A legjobb férfi főszereplő Jason Bateman lett az Ozark című sorozatból.