Tibor
2 °C
8 °C

Pilinszky Jánosra emlékeznek Csíkszeredában és Bukarestben is

2021.04.07. 17:10

A száz éve született Pilinszky Jánosra emlékezik a költészet napján a bukaresti Magyar Kulturális Intézet, valamint a csíkszeredai Csíki Játékszín – közölte a két szervező intézmény nyomán az MTI.

Április 11-én a bukaresti Magyar Kulturális Intézet Facebook-oldalán délelőtt 10 óra és este 8 óra között óránként új bejegyzések lesznek Pilinszkyről, így az érdeklődők a költő életét és életművét ismertető cikket olvashatnak, továbbá megtekinthetik Mispál Attila Csillaghálóban című kétrészes portréfilmjét a költőről.

Emellett lesz keresztrejtvény, zenés bejátszás, majd a napot Pilinszky Apokrif című verse zárja a költő saját felolvasásában.

A posztok között lesz több olyan videó, amelyen román és magyar személyiségek egy-egy Pilinszky-verset olvasnak fel románul vagy magyarul. A felolvasók között lesz Téglás István és Richard Bovnoczki, az Ion Luca Caragiale Bukaresti Nemzeti Színház művészei, valamint Vlad Ivanov, a Nemes Jeles László rendezte Napszállta című film főszereplője, Demeter András színész, román kulturális államtitkár, Zsigmond Emőke, az Örkény Színház színésznője és még sokan mások.

Pilinszky János román fordításban mindössze egy gyűjteményes kötetben jelent meg néhány vers erejéig, ezért az intézet felkért fordítókat, hogy további Pilinszky-verseket ültessenek át románra. Így Paul Drumaru, Andrei Dósa, Bara Hajnal, Simon Éva és Banica Anna-Mária tolmácsolásában hangzanak el a versek az intézet barátainak felolvasásában.

Április 11-én a Csíki Játékszín is megünnepli a magyar költészet napját, így délelőtt 11 órakor a színház épülete előtt tartják meg a Tizenegy című versösszeállítást, amelynek keretében tizenegy Pilinszky-vers hangzik el a társulat tizenegy színészének előadásában. Este hét órától a színház nagytermében lesz Szabó Enikő színésznő Versek és dalok című előadása. A verses-zenés összeállításban Arany János, József Attila, Kovács András Ferenc, Kemény István, Lackfi János, Orbán János Dénes, Parti Nagy Lajos, Radnóti Miklós és Szabó T. Anna művei hangzanak el.