Erik, Alexandra
8 °C
18 °C

Különleges módon temethetik el Törőcsik Marit

DKOKO20111014009
2021.04.16. 13:37

A péntek hajnalban meghalt legendás színésznő, Törőcsik Mari már évekkel ezelőtt rendelkezett a búcsúztatójáról, illetve végső nyughelyéről. Különleges ember volt, a temetéséről is rendhagyó módon gondolkodott.

A Blikk idéz egy 2018-as beszélgetést. Ekkor a művésznő arról beszélt, hogy egyetlen vágya, hogy a halála után újra találkozhasson megboldogult férjével, Maár Gyulával – a Fekete-tengerben.

Kapcsolódó

Meghalt Törőcsik Mari

A Nemzet Színésze, a kétszeres Jászai Mari-díjas és háromszoros Kossuth-díjas színművész, a magyarok egyik kedvenc színésznője 85 évet élt.

Végrendelkezek, ember! Xavér lejön nekem orgonálni, és egy pélyi elemista, negyedik-ötödikes kisdiák felolvas egy Pilinszky-verset. Terézre bízok mindent. A lányomban megbízom. Beszentelik a hamvaimat, aztán a Tiszába szórnak. Az az én folyóm. Ott már csak Teréz és a párja lesz a csónakban. Aztán, ahogy egy barátom, doktor Szongoth Mariann mondta, a Fekete-tengerben fogunk találkozni. Maár Gyula meg én. Őt a Sugovicába szórtuk Bajánál. Az volt az ő Tiszája

– vázolta elképzeléseit Bérczes László beszélgetőkönyvében a saját búcsúztatójáról.

A Blikk időközben megtudta, hogy péntek délután Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, Fekete Péter, kultúráért felelős államtitkár, Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója és a teátrum társulatának tagjai az emlékezés virágait helyezik el Törőcsik Mari portréja előtt. Bárki leróhatja a kegyeletét a Nemzeti Színház Hajóorrában felállított emlékhelyen a mai napon 17 órától 21 óráig. A továbbiakban pedig a hét minden napján 10 és 21 óra között. Törőcsik Mari kedvence a sárgarózsa volt, ezzel a virággal emlékezhetnek rá.

A Nemzeti Színház egy megemlékezést is tervez tartani Törőcsik Mariról, de ennek egyelőre még nincs időpontja. A temetését szűk családi körben tartják majd.

A Nemzet Színésze, kétszeres Jászai Mari-díjas és háromszoros Kossuth-díjas színművész, a legtöbbet díjazott magyar színésznő, Törőcsik Mari hosszú idő óta betegeskedett. Életútjáról itt írtunk.

Kapcsolódó

Bodrogi Gyula: Most még nagyon nehéz beszélni róla…

Ez a pillanat a gondolkodásra jó, beszédre nem – mondta a színész az Indexnek.

(Borítókép: Törőcsik Mari Madame Armfeldt szerepében Stephen Sondheim Hugh Wheeler: Egy nyári éj mosolya című színművének próbáján a Centrál Színházban 2011. október 13-án. Fotó: Kollányi Péter / MTI)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport