Márton László fordításért, életművéért kapja az idei Artisjus Irodalmi Nagydíjat

2021.04.21. 17:00

A Nibelung-ének című irodalmi mű fordításáért, valamint teljes írói életművéért Márton László kapja az idei Artisjus Irodalmi Nagydíjat. A fődíjas mellett költészet kategóriában Wirth Imre (Lementem egy üveg borért Hajnóczynak), próza kategóriában Kiss Tibor Noé (Beláthatatlan táj), tanulmány kategóriában Szolláth Dávid (Mészöly Miklós), esszé kategóriában Bódi Katalin (Éva születése) vehet át elismerést.

  • Márton László író, drámaíró, műfordító az ELTE BTK magyar, német és szociológia szakán szerzett diplomát. Írásai (novellák, regények, tanulmányok, színművek) az 1980-as évek eleje óta jelennek meg, kéttucatnyi kötetét adták ki. Műfordítóként elsősorban a német irodalom klasszikusait ülteti át. Laudációjában Margócsy István irodalomtörténész így fogalmaz:

Olyan fordítás készült Márton László műhelyében, amely remekül olvasható mai magyar nyelven szólaltatja meg a középkori énekmondást, s ezáltal maiként élvezhető verses regényt teremtett számunkra.

  • Wirth Imre író, költő, irodalomtörténész és szerkesztő, a Petőfi Irodalmi Múzeum muzeológusa. Az 1980-as évek közepétől jelentek meg versei, 1990 óta olvashatók kritikái, esszéi. Történetek az eszkimóháborúból című kisregénye 1994-ben jelent meg. 2018-ban verseskönyvvel jelentkezett, ezt követte 2020-ban a most díjazott kötete.
  • Kiss Tibor Noé a Jelenkor és a Színház folyóirat tördelőszerkesztője, a Jelenkor Online felelős szerkesztője. Szépirodalmi szövegei számos kiadványban és antológiában olvashatók, regényei cseh, finn, osztrák, lengyel és szlovén kiadásban is megjelentek.
  • Szolláth Dávid Déry Tibor-díjas irodalomtörténész, kritikus és szerkesztő 2003 óta a BTK Irodalomtudományi Intézet kutatója. Fő területe Mészöly Miklós munkássága és a két világháború közti baloldali irodalom.
  • Bódi Katalin Az irodalomtörténész, kritikus, szerkesztő, a Debreceni Egyetem BTK Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézetének habilitált docense. Tudományos érdeklődése a klasszikus magyar irodalom mellett a képzőművészeti nőábrázolások és az aktok története.

Az Artisjus Egyesület 2006-ban hozta létre az Artisjus Irodalmi Díjat. A díj az egyik legjelentősebb hazai irodalmi elismerés, melynek presztízsértéke abban rejlik, hogy maguk a pályatársak szavazzák meg a nagydíjast és a négy alkategória díjazottjait. Alapítása óta összesen 74 költő és író kapott Artisjus-díjat.