16:00, December 05.
Japán 0
Horvátország 0
al-Dzsanúb Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 05.
Brazília 0
Koreai Köztársaság 0

85 éves szubrett lett a Nemzet Színésze

DSZZS20130412111
2021.05.11. 16:38 Módosítva: 2021.05.12. 09:35
A Kossuth-díjas érdemes és kiváló művész, a 85 éves Lehoczky Zsuzsa lett Törőcsik Mari után a Nemzet Színésze. A döntést a Nemzeti Színházban hozták meg egyórás tanácskozás után egyhangú szavazással a nemzeti tizenegyek.

Bár színházi berkekben leginkább Pogány Judit, Béres Ilona és Pásztor Erzsi neve forgott Törőcsik Mari fájdalmas halála után a Nemzet Színésze címére, a legendás nemzeti tizenkettek társulatába mától az operettszínházi színésznő, szubrett, Lehoczky Zsuzsa ül be.

Szirtes Tamás rendező mondta annak idején, egy operettista vagy zenés színész esetében három dolgot kell tudni: énekelni, táncolni és játszani. Ebből szinte minden esetben az egyik fölött jótékonyan át kell siklani, olykor kettő fölött is. Lehoczky Zsuzsa esetében egyik fölött sem kellett átsiklani, ő nyolcvanöt évesen is mind a hármat tudja és aktívan játszik is a mai napig anyaszínházában, az Operettben, melynek '62 óta hűséges, egy ideje már örökös tagja.

Ő az a színész, aki bejövetelekor és távoztakor is tapsot tud kicsikarni a közönségből, aki ennek minden fortélyával tökéletesen tisztában van.

Nőiességét, s az ebből fakadó színpadi rafinériát mind a mai napi megőrizte, s ennek eszköztárát használja is. Amióta „vetélytársa”, Galambos Erzsi átment a József Attila Színházba, azóta Lehoczky játssza a komikákat, egy ideje pedig már azokat a végtelenül hálás hercegné és grófné szerepeket, melyek ugyanakkorra sikert hoznak tulajdonosuknak, mint a fő karakterek. Szokták is mondani, hogy míg a primadonna és a bonviván három órán át énekel, izzad és kiköpi a lelkét, addig az idős hercegné bejön a darab végén egy tízperces szerepben, elboronálja a fiatalok életét és megkoronázza az előadást és besöpri a sikert. Ehhez persze úgy kell tudni játszani, s Lehoczky Zsuzsa úgy tud. 

Benne megvan az a pikantéria, ha tetszik, az a humor, az a groteszk szemlélet, hogy ezt megoldja és kivívja magának.

Van ennek egy jól bevált formája. A színész már bejövetele előtt előrehozott hanggal tájékoztatja közönségét az entréról, amivel óriási tapsot arat, utána kicsit hátralép, "álszerénykedik egy sort", hogy ő ezt a tapsot nem is érdemli, ezzel újabb tapsot kap.

Lehoczky együtt játszott a régi legendás nagyokkal, Honthy Hannával, Feleki Kamillal, Latabár Kálmánnal, nem feledhető a My fair ladyben nyújtott alakítása Eliza Doolittle szerepében Básti Lajos oldalán, és emlékezeteset alakított Bozsena néniként is a Marica grófnőben. Bizonyos színházi körökben úgy tartják, Lehoczky a legnagyobbak közül való, Honthy Hanna nyomdokaiban jár. Lehoczky Zsuzsa a Budapesti Operettszínház örökös tagja.

A művésznő mától Bodrogi Gyula, Haumann Péter, Király Levente, Máthé Erzsi, Tordy Géza, Molnár Piroska, Cserhalmi György, Szacsvay László, Csomós Mari, Almási Éva, Jordán Tamás mellett foglal helyet az előkelő páholyban.

(Borítókép:  Lehoczky Zsuzsa részletet ad elő Lehár Ferenc Luxemburg grófja című operettjéből a Nemzetközi Operett-Musical Fesztivál gáláján a Budapesti Operettszínházban 2013. április 12-én. Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI)  • Tippek
  • Hírek