Közzétette a titkos dokumentumokat a Nobel-bizottság, aggódtak Szolzsenyicin miatt

2021.05.14. 21:40

Az irodalmi Nobel-díjat 1970-ben Alekszandr Szolzsenyicinnek odaítélő zsűriben nagy viták folytak a döntés előtt, a Svéd Akadémia tagjai aggódtak amiatt, hogy a díjnak milyen következményei lehetnek az íróra nézve – derül ki a Svéd Akadémia most nyilvánosságra került dokumentumaiból.

A Svéd Akadémia a díjazottakkal kapcsolatos dokumentumokat ötven évre titkosítja.

A titkosítás alól feloldott archív anyagokról beszámoló Svenska Dagbladet svéd lap szerint az irodalmi Nobel-díj zsűrije tartott attól, hogy ha Alekszandr Szolzsenyicinnek ítélik oda a díjat, annak súlyos következményei lehetnek a másként gondolkodó szovjet író és felesége, Natalja számára.

1970-ben Szolzsenyicin Pablo Neruda chilei író és Patrick White ausztrál író elől vitte el az irodalmi Nobelt. A díjat azonban csak évekkel később, a Szovjetunióból történt száműzetése után vette át, mivel 1970-ben még attól tartott, hogy ha Stockholmba utazik, megfosztják szovjet állampolgárságától, és nem engedik haza.

Szolzsenyicin végül 1974-ben Stockholmban vette át Nobel-díját. Az író száműzetése után családjával az Egyesült Államokba költözött, ahol mintegy húsz évig éltek. Moszkvában halt meg 2008-ban, 89 éves korában.  • Hírek
  • Lakáshitel