Kétségbeesetten találgatja a zeneipar, mit is jelentett be Orbán Viktor

DMARC20200820101
2021.05.21. 15:37
Súlyos értelmezési probléma kavarja fel a magyar popszakmát. A globális tanácstalanságról Balassa János koncertszervező, a Music Hungary Szövetség promóteri szakosztályának vezetője tájékoztatta az Indexet. A könnyűzenei szakma szereplői Orbán Viktor pénteki bejelentése után sem látnak tisztán azzal kapcsolatban, hogy hány nézőt engedhetnek be a rendezvényekre, és milyen feltételek mellett.

A kormányfő ma reggel jelentette be hagyományos pénteki rádióinterjújában, hogy hamarosan enyhítik a szabadtéri rendezvényekre vonatkozó korlátozó intézkedéseket is. Megkönnyebbült sóhajok helyett reggel óta égnek a telefonok, füstölnek a mailek, sokasodnak a netes bejegyzések, egymást kérdezgetik a zenészek, menedzserek és programszervezők – mondja Balassa János, aki szerint

senki sem tudja pontosan, miként értelmezzék a kormányfő bejelentéseinek zenés-táncos rendezvényekre vonatkozó pontjait.

A hétfői bejelentések alapján: 1. védettségi igazolvánnyal látogathatók a szabadtéri rendezvények. 2. szabadtéri rendezvény 500 főig korlátozás nélkül tartható (tüntetés is lehet), zenés, táncos rendezvények védettségi igazolvánnyal látogathatók.

A koncertszervező szakember optimista értelmezése szerint mindez azt jelenti, hogy ötszáz fő alatt védettségi igazolvány nélkül is megrendezhető egy buli, a több ezer fős közönséget becsalogató programokra pedig korlátlan számban beengedhető mindenki, aki rendelkezik igazolással.

Pesszimistább kollégái viszont nyugtalanok az ötszáz főnél nagyobb létszámú rendezvények miatt. Bár a kormányfői tájékoztatón elhangzott, hogy a járványügyi korlátozások enyhítésének időpontját később teszik közzé, a szakma mihamarább tudni szeretné, mire is számítson. Reményeik szerint a hétfői Magyar Közlönyben már pontosodik a szöveg. Addig már csak hármat kell aludni.

(Borítókép: A MÁV Szimfonikus Zenekar piknikkoncertje a budapesti Millenáris Parkban 2020. augusztus 20-án. Fotó: Mónus Márton / MTI)