900 milliós támogatással forgathatja új filmjét Nemes Jeles László

2021.06.06. 05:57 Módosítva: 2021.06.06. 05:58
Nemes Jeles László Az árva címmel készülő harmadik mozifilmjére 900 millió forint támogatást szavazott meg a Filmszakmai Döntőbizottság. Kerékgyártó Yvonne Együtt kezdtük című filmjét 392 millió forinttal, a Csongor és Tünde animációs feldolgozását 570 millióval támogatják.

Nemes Jeles László, aki a Saul fia című filmjével cannes-i nagydíjat, Golden Globe-ot, Oscart is nyert 2015-ben, nemzetközi koprodukcióban forgatja le új filmjét. Az árva a Laokoon Filmgroup gyártásában, a Saul fia producerei, Sipos Gábor, Rajna Gábor és Stalter Judit vezetésével készül.

Kerékgyártó Yvonne korosztályos filmet forgat a mostani húszas-harmincasokat foglalkoztató témákról. Az Együtt kezdtük története a 2010-es évek középiskolás bulijaival indul, és azt vizsgálja, hova jutottak az egykori fiatalok. A Romwalter Judit és Pék Csaba producerek vezetésével készülő új magyar film bemutatóját 2022 őszére tervezik.

Vörösmarty Mihály Csongor és Tünde című drámai költeményéből Henrik Irén Dargay Attila alkotótársa részvételével készül mozifilm a Cinemon Entertainment gyártásában. A hagyományos 2D-animációs technikával készülő rajzfilm rendezője Máli Csaba és Pálfi Zsolt (Lengemesék, Salamon király kalandjai).

A Csongor és Tünde a Filmintézet 570 millió forintos támogatásával készül Balassa Krisztián forgatókönyve alapján, és a tervek szerint 2024 őszén kerül a mozikba.

A világjárvány hatásai miatt nehéz helyzetbe került hazai mozi- és vetítőhely-üzemeltetőket a Nemzeti Filmintézet a tavalyi 300 millió forintos keretösszegű támogatást követően újabb 610 millió forinttal támogatja – olvasható a szervezet közleményében. Az NFI segítsége nyolcvan fővárosi és vidéki vetítőhely újraindulását teszi lehetővé.