Galla Miklós: Minden ok nélkül vonták vissza a Karinthy-gyűrűmet

IMG 7595
2021.06.10. 19:40

Galla Miklóst ez év februárjában értesítette az MTVA, hogy idén ő kapja a kiemelkedő teljesítményt nyújtó humoristáknak odaítélt elismerést, a Karinthy-gyűrűt. Az intézmény ezzel egy időben megkérdezte a művészt, elfogadja-e. Galla boldogan mondott igent. Tegnap azonban érkezett egy e-mail szintén az MTVA-tól Dobos Menyhért, az elismerést alapító Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója aláírásával, miszerint visszavonják tőle a díjat.

Ebben az Indexnek eljuttatott levélben ez áll:

Ezúton értesítem, hogy a szakmai kuratórium döntése értelmében 2021. évben nem Ön részesül a Karinthy-gyűrű-díjban, mivel közelmúltbéli tevékenysége nem egyeztethető össze a közmédia, valamint a Karinthy-gyűrű-díj értékrendjével, szellemiségével.

A humorista válaszában kifejtette, értetlenül áll a döntés előtt, amelyre semmi okot nem adott. Az Indexnek elmondta, harminchat év fáradhatatlan munkája, egy egész életmű áll mögötte, ráadásul nemrég adott portréinterjút a szintén az MTVA-hoz tartozó M5 csatorna Ez itt a kérdés című műsorának, ezen a héten hétfőn pedig még ő konferálta a rádiókabarét. Utóbbi azért érdekes, mert a Karinthy-gyűrűt a rádiókabaré humoristái kapják, tehát

hétfőn még összeegyeztethető volt az MTVA értékrendje Galláéval, szerdán azonban már nem.

Galla az Indexnek elmondta, MTVA-beli informátora arról tájékoztatta, valójában arról van szó, hogy politikai berkekben az az álhír terjed, miszerint csatlakozott Karácsony Gergely mozgalmához.

Teljes fikció! Semmilyen kommunikáció nem zajlott a mozgalom és köztem. De ez lehet a döntés hátterében. A politika ártatlan áldozatává váltam

– mondta a humorista.

Több fórumon kerestük Dobos Menyhértet azzal, mit is jelent konkrétan, hogy az MTVA értékrendje nem egyeztethető össze a humorista közelmúltbeli tevékenységével, de egyelőre nem kaptunk választ.

Galla az egész ügyet végtelenül sajnálja, ráadásul a június 24-i díjátadón, tehát két hét múlva jelentette volna be, hogy egy nagykoncert erejéig újra összeáll a GM49, a nyolcvanas évek népszerű új hullámos zenekara, november 19-én a budafoki Klauzál Gábor Művelődési Központ színháztermében lépnek fel az eredeti tagokkal.

A Nyugat írójáról és nagy humoristájáról elnevezett Karinthy-gyűrűt 1975 óta minden évben, június 25-én, Karinthy Frigyes születésének évfordulóján osztják ki a Rádiókabaré kiemelkedő teljesítményt nyújtó szerzőinek, előadóinak. Alapítója és adományozója a Magyar Rádió elnöke, ma már ennek utóda, az MTVA. A gyűrűt tavaly Scherer Péter színész, 2019-ben Bagi Iván és Nacsa Olivér kapta.

(Borítókép: Galla Miklós)