Lehel
17 °C
27 °C

Meghalt Perczel Anna építész

2021.06.14. 16:35

Elhunyt Perczel Anna építész, Erzsébetváros, a pesti zsidónegyed épített és kulturális örökségének védelmezője − derült ki az általa alapított Óvás! Egyesület közösségi oldalán közzétett bejegyzésből. Perczel Anna 78 éves volt.

Kedves Barátaink, nagyon szomorú hírrel indul ez a hét. Alapítónk, Perczel Anna építész-urbanista, tegnap reggeltől nincs velünk. Rendkívüli embert, barátot veszítettünk el vele

− olvasható az egyesület oldalán.

Perczel Anna 1942. november 18-án született a francia fővárosban, Párizsban. Tanulmányait a Budapesti Műszaki Egyetemen végezte. Az építész 2004-ben megalapította az Óvás! Egyesületet, melynek a célja, hogy megőrizze a zsidónegyed hangulatát és épületeinek sajátos szépségét.

Perczel Annára Budapest főpolgármestere, Karácsony Gergely közösségi oldalán így emlékezett:

Anna kitartó és áldozatos munkája nélkül mára a történelmi zsidónegyedből, a belső-Erzsébetváros építészeti örökségéből nem sok maradt volna. Az elmúlt években eszközeit vesztett, eljelentéktelenedett műemlékvédelem helyett városunk értékeit értő és féltő civilek voltak képesek útját állni az értelmetlen rombolásnak.

Hozzátette: „emléke arra kötelez bennünket, hogy a város fejlesztésekor ne csak a pillanatnyi érdekeket nézzük, hiszen ahogy a Földet, úgy gyönyörű fővárosunkat is csak kölcsön kaptuk az előző generációktól, hogy azt megóvva adjuk tovább az utánunk következőknek.”

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport