Störr kapitány a világhír küszöbén

CsataHanna00436 2jpg
2021.07.05. 16:36
Két hét múlva Cannes-ban versenyez Enyedi Ildikó A feleségem történet című új filmje. A Füst Milán regénye alapján készült adaptációban Störr Jakab hajóskapitányt a holland Gijs Naber, feleségét, Lizzyt a francia világsztár, Léa Seydoux alakítja.

Az Arany Medve-díjas és Oscar-jelölt Testről és lélekről rendezője, Enyedi Ildikó Füst Milán több mint húsz nyelvre lefordított, irodalmi Nobel-díjra felterjesztett regényét filmesítette meg.

Hogy a feleségem megcsal, régen sejtettem. De hogy evvel... Hat láb és egy hüvelyk magas ember vagyok s kétszáztíz font, tehát valóságos óriás, ahogy mondani szokták, ha ráköpök erre, meghal.

– kezdi regényét Störr kapitány monológjával Füst Milán.

A főhős leírásából ismerjük meg későbbi feleségét, Lizzyt is.

Francia lány volt, nagyon kacér, nagyon csiklandós, sokat nevetett, s főként rajtam, s épp ilyenkor annyira, mintha csiklandoznák. Viszont engem ő Douc-Douc bácsinak, Dodónak, Cric-Cracnak meg Croc-Crocnak nevezett, éppen a nevetésem miatt, amely, mint mondá, valósággal robbanásszerű, meg medve bácsinak, mondván, hogy oly mulatságos látni, amikor a szalvétám két csücske eláll a fülem mellett vacsora közben. S csak úgy lubickolt örömében, mint a malacok.

A magát alapvetően hideg természetűnek gondoló, mégis szenvedélyes, egyszerű, de mélyen gondolkodó holland kapitány, a FÉRFI, és szerelme, felesége, féltékenységének tárgya, Lizzy, a NŐ története messze túlmutat egy félresikerült párkapcsolat ábrázolásán.

Az előzetes alapján Enyedi Ildikótól megszokott módon festőien tökéletes, a szívdobbanás ritmusára változó  képi világba helyezi el a zseniális embermesét.

A két főszereplőn kívül is túlnyomórészt külföldi színészeket választott a rendező. Megjelenik a filmben Louis Garrel, Josef Hader, Ulrich Matthes, Udo Samel, Jasmine Trinca és Sergio Rubini. A színművészet magyar művelőit ebben a filmben Funtek Sándor és Hajduk Károly képviseli.

A forgatókönyvet Enyedi Ildikó írta, a képi világ Rév Marcell (Jupiter holdja, Balaton Method, Fehér Isten) operatőr munkája.

A feleségem története világpremierje július 14-én Cannes-ban, a filmfesztivál versenyprogramjában lesz. Itthon szeptember 23-tól vetítik a hazai mozik.

(Borítókép: Jelenet A feleségem története című filmből. Fotó: Csata Hanna)