Bírság a figyelmeztetés nélkül támadó szivárványos mesekönyvért

GettyImages-859418722
2021.07.08. 20:44
250 ezer forint fogyasztóvédelmi bírságot róttak ki a Líra Csoporthoz tartozó Líra Kiskereskedelmi Kft.-re, amiért szentendrei üzletében a gyermekkönyvek között árusította a Micsoda család! című mesekönyvet. A Líra Zrt. és a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése is jogi választ fontolgat.

A fogyasztóvédelmi hatósági ellenőrzésére június 2-án, „közérdekű bejelentés” nyomán került sor. Az ismeretlen bejelentő szerint az említett gyerekkönyv sem a címében, sem a borítóján semmilyen figyelmeztetést nem tartalmaz arra vonatkozóan, hogy az alternatív szexuális orientációra vonatkozó tartalmakat tár az olvasó elé. A Pest Megyei Kormányhivatal a fogyasztóvédelmi bírság kiszabásán túl arra is felszólította a könyvkereskedőt, hogy biztosítsa, hogy a vásárlók „a könyv hagyományostól eltérő tartalmának, mint lényeges jellemzőjének egyértelmű ismertetése mellett hozhassanak ügyleti döntést.”

Nyáry Krisztián, a Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója az Indexnek elmondta, noha mind íróként, mind közéleti szereplőként, mind szülőként megvan a véleménye a melegellenessé tett pedofiltörvényről, mint kiadóigazgató maximálisan meg szeretne felelni a törvényeknek. Ám az a probléma, hogy a mától érvénybe lépett jogszabály értelmében az irodalom felét ki lehetne venni a könyvesboltokból, kezdve a két ókori görög nagysággal, Homérosszal és Szapphóval. Ez pedig a könyvszakma ellehetetlenítéséhez vezet.

Nem jellemző, hogy könyvesboltot megbüntettek volna azért, mert bármilyen könyvet árul, ilyenről még nem is hallottam. Ez nem az üzlet felelőssége, és körülbelül olyan, mintha a Tescót vonnák felelősségre azért, mert az általa árult lisztnek nem pont olyanok az összetevői, mint ahogyan az a terméken az szerepel. A törvénynek két problémája is van, az egyik, hogy összemossa a homoszexualitás népszerűsítését annak említésével, ami ugye nem ugyanaz a dolog, a másik pedig az öncélú szexualitás fogalma, amiből nyelvi logikával az következik, hogy törvénybe ütközik a szexuális tevékenységnek minden nem gyermeknemzés célú leírása, akár a fogamzásgátlás is.

Ők tehát addig is, míg megtalálják a megfelelő jogi válaszlépést, azt a megoldást találták ki, hogy üzleteikben a napokban kiteszik az alábbi feliratot:

„Ebben a könyvesboltban a hagyományostól eltérő tartalmú könyveket is árulunk”.

Ami abszurd humornak is tűnhet, de sajnos valóság.

Egyébként a könyvpiaci szabályok szerint egy könyv jogtisztaságának biztosítása minden esetben a kiadó feladata, a könyvesboltok a tartalmat nem tudják ellenőrizni, ez lehetetlen is lenne évi tízezer új kiadvánnyal. A Micsoda család! esetében a kiadó, a Szivárványcsaládokért Alapítvány világossá tette a könyv tartalmát azon vásárlók előtt, akik esetleg a könyvbe való beleolvasás nélkül kívánták azt megvásárolni, hiszen a a fülszövegben feltüntette, hogy a könyv „két szivárványcsalád történetét” meséli el, a borítón pedig megtalálható a Szivárványcsaládokért Alapítvány neve és logója is.

A büntetés ténye azért is meglepő, mert a hatósági ellenőrzésre még a homoszexualitás „népszerűsítését és megjelenítését” valamint az „öncélú szexualitás ábrázolását” megtiltó törvény elfogadása előtt került sor:

a büntetést Pest Megyei Kormányhivatal a „fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló 2008. évi XLVII. törvény” alapján rótta ki.

Gál Katalin, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése elnöke is döbbenten és értetlenül áll a helyzet előtt, és mind jogilag, mind gazdaságilag nonszensznek tartja. Mivel a ma hatályba lépett törvény nem tartalmaz végrehajtási részt, magyarán nem igazít el a tekintetben, miként értelmezhető ez a gyakorlatban, az Egyesülés várja a jogalkotó álláspontját a törvény alkalmazásával kapcsolatban. Hétfőn összeül az elnökségük a Líra csoport szentendrei üzletének precedense kapcsán, valamint jogászokkal tárgyalnak az értelmezésről. Értetlenül áll ugyanis a könyvszakma az eset kapcsán, hisz ezek után bármi megtörténhet.

(Borítókép:  Nicola Campo / LightRocket / Getty Images)