Miskolcon láthatja először a magyar közönség Enyedi Ildikó cannes-i versenyfilmjét

A felesegem tortenete stillfoto 02 fotokredit Mozinet
2021.08.12. 09:47
A CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon tartják Enyedi Ildikó új filmje, A feleségem története hazai premierjét szeptember 18-án. A világsztár Léa Seydoux főszereplésével készült alkotás magyar szinkronos változatát szeptember 23-ától vetítik a hazai mozik.

A július 14-i Cannes-i világpremier és az észak-amerikai bemutató után (46. Toronto Nemzetközi Filmfesztivál) szeptember 18-án a hazai közönség is láthatja az Arany Medve-díjas és Oscar-jelölt Testről és lélekről rendezője, Enyedi Ildikó legújabb alkotást. Ez lesz az első alkalom, hogy a filmet magyar szinkronnal vetítik.

A feleségem történetében Störr kapitányt a holland Gijs Naber, feleségét, Lizzyt a James Bond-, Mission: Impossible-filmekből és a cannes-i Arany Pálmás Adéle életéből ismert világsztár, Léa Seydoux alakítja. Fontos szerepben látható Louis Garrel (Bernardo Bertolucci Álmodozók), Josef Hade Stefan Zweig – Búcsú Európától),  Ulrich Matthes (A bukás – Hitler utolsó napjai), Udo Samel (Babilon Berlin), Jasmina Trinca (Fortunata), Sergio Rubini olasz színész, valamint Funtek Sándor és Hajduk Károly is.

Enyedi Ildikó új filmje Füst Milán több mint 20 nyelvre lefordított, irodalmi Nobel-díjra felterjesztett azonos című regénye alapján készült.

Azt hiszem, nagyon sokan félre értik a regényt, mert csak egy féltékenységi sztorit látnak benne. A kortárs laudációk pedig főként a nyelvi leleményre tették a hangsúlyt és nem a mögötte lévő filozófiai mélységekre, amit humorral, könnyedséggel és ennek a házassági történetnek a kanyarjaival leplez tulajdonképpen Füst Milán. Azt gondoltam, érdemes egy kicsit megnyitni ezt az oldalát a regénynek, hátha azok, akik a film után elolvassák, érzékenyebbek lesznek erre az aspektusra.

– nyilatkozta Enyedi Ildikó.

A feleségem története magyar, német, olasz koprodukcióban készült,  francia részvétellel, a Nemzeti Filmintézet 1,15 milliárd forintos támogatásával.

(Borítókép: Mozinet)  • Tippek
  • Betét