Szász János elhagyja Magyarországot

2021.09.11. 16:26

A Balázs Béla-díjas rendező, egyetemi tanár, érdemes és kiváló művész Szász János bejelentette, hogy elhagyja Magyarországot, és az Egyesült Államokba költözik – derült ki Veiszer Alinda új műsorából. A művész költözése előtt egy nappal adott interjút, melyben elmondta:

Nem úgy megyek Amerikába, hogy nyitott ajtók várnak, és azon csak át kell menni, hanem egy ismeretlen világba megyek. Sok barátom van, ismerőseim, ők visszavárnak, segítenek, ahol tudnak. De nincsenek szerződéseim, gyakorlatilag munkát keresni megyek

– idézi a Blikk az interjút.

Szász János arról beszélt, hogy költözésének eredője

ez a február 5-i dolog. Amit megelőzött az, hogy én eljöttem az SZFE-ről... A kettő nagyon szoros összefüggésben van...

Mint arról az Index beszámolt, februárban házkutatást tartottak a rendezőnél, a rendőrök számítógépeket és adathordozókat foglaltak le, miután Szász János jogi vitába keveredett a bangladesi orvoscsoportról készített dokumentumfilmje miatt.

Veiszer Alindának felidézte: a februári rendőrségi akció volt az a pont, ami miatt úgy döntött,  hogy elhagyja az országot.

Azt a képet, amikor pisztollyal felmennek a két gyerekemhez a hátam mögött megbeszélni, hogy az apádnak hol vannak az eszközei, és azt a képet, amikor a kisebbik fiam az üvegajtó mögött nézi, hogy mi történik a szüleivel, azt én nem felejtem el. És nem is fogom, akarom, tudom megbocsátani

– utalt elhatározása okaira Szász János. Döntésében szerepet játszott a Színház- és Filmművészeti Egyetemről (SZFE) való távozása is. Az interjúban úgy fogalmazott a rendező:

végignéztem azt a honfoglalást, amiben a honfoglalók ugyanezeken az egyetemi helyeken tanultak, és minden nosztalgia nélkül döntötték le, taposták el ezt az egyetemet.

Hozzátette: beszélt a helyzetről az egyetemet fenntartó alapítvány elnökével is, de meglátása szerint Vidnyánszky Attila nem kezelte eléggé nyitottan a helyzetet.