Roma hősök, roma szerzők, roma történetek

2021.09.14. 18:00 Módosítva: 2021.09.14. 18:08
Az európai kultúra napján, szeptember 20-án mutatja be a Független Színház Magyarország a Roma hősök - Öt európai dráma című kötet második részét a Goethe Intézetben.

Európa legnagyobb etnikai kisebbségek színházát, a Független Színházat alig ismerjük, pedig a kontinens számos országában sok évtizede jelen vannak. A most megjelenő kötetben öt különböző országból származó színdarab kapott helyet a második világháborútól a koronavírusig bezárólag, keleti és nyugati történetek egyaránt. 

A drámák roma hősök történeteit dolgozzák fel.

A Roma hősök sorozat második kötetében – a korábban megjelent monodrámák után – többszereplős történeteket ismerhetünk meg roma írók tollából, melyek az elmúlt nyolcvan év eseményeit, társadalmi jelenségeit dolgozzák fel. A könyv azzal a céllal jött létre, hogy minél több emberhez jussanak el a történetek, amelyek a roma színház és közösségek értékeit közvetítik az olvasóknak. A kihívások minden korban és helyzetben mások, ahogy az ezekkel szembesülő roma hősök is eltérőek. Ami viszont közös bennük, hogy vállalják magukat, és szembeszállnak azzal a sorssal, amit mások szántak nekik.

A kötet darabjai az európai drámairodalom részei. A következő lépés az lehetne, hogy a

roma drámaköteteket együttműködések kövessék: a roma alkotók megjelenjenek a mainstream

színházi kiadványokban és színházakban. Ennek a válogatásnak az olvasásával és

terjesztésével nemcsak nagyszerű műveket és új világokat ismerhetünk meg, de ezt a küzdelmet

is támogathatjuk.

– írja Herczog Noémi szerkesztő a kötet bevezetőjében.

A kötetben megjelenő színdarabok:

  • Mihaela Drăgan Ki ölte meg Szomna Grancsát? − egy romániai lány küzdelmeit tárja elénk, akinek egyetlen vágya, hogy továbbtanulhasson. A dráma a lány öngyilkosságának körülményeit próbálja megfejteni.
  • Richard O'Neill Európai család − egy Európa eltérő pontjain élő család tagjainak életébe enged bepillantást a koronavírus okozta járvány idején.
  • Igor Krikunov A vajda című drámája egy roma közösség életét mutatja be a második világháború alatt. Vezetőjük mindent megtesz azért, hogy elkerülhessék a biztos halált.
  • Jovan Nikolics és Ruždija Russo Sejdovič Kosovó Mon Amour című műve a koszovói háborút eleveníti fel, melynek során a helyi közösség tagjai az albánok és a szerbek között zajló háborúnak lesznek áldozatai
  • Balogh Rodrigó Falunap című színdarabja a hátrányos helyzetű településeken élők kiszolgáltatottságát és a helyi uzsorás kettős megítélését mutatja be.

A kötetet szeptember 20-án mutatják be az alkotók a Ráday utcai Goethe Intézetben, magyar és angol nyelven is elérhető lesz.

Az eseményen való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött, a részvételi szándékot az
info@independenttheater.hu e-mail címen kell jelezni.