Női sorsokra fókuszál a Szabó Magdára emlékező MagdaFeszt

2021.09.24. 14:48
Negyedik alkalommal állítja középpontba a női sorsokat és női alkotókat a MagdaFeszt október 1. és 5. között. A Szabó Magda előtt tisztelgő eseménysorozaton a női lét megannyi fénytörésből mutatkozik meg.

A különböző debreceni helyszínek elkezdenek pezsegni az első októberi hétvégén, és így vagy úgy, de mindenképp Szabó Magda lesz a téma. Vagy nem Szabó Magda, de a női sors, a női boldogulás lehetséges útjai a XX. században, és persze nem áll meg ott, szóval a női boldogulás útjai most, a XXI-ben.

Szabó Magda életében szülővárosa, Debrecen a legfontosabb helyszín, itt érettségizett, itt szerzett latin-magyar szakos és bölcsészdoktori diplomát, és

noha életműve egyetemes, az egészre rávetül vagy inkább benne bújkál így-vagy úgy a debreceniség, a reformátusság, a nyakasság és a cívisség.

Már a két évvel ezelőtti fesztiválon is szó volt a nők könyvpiaci érvényesülésének lehetőségeiről. Nők a piacon címmel október 4-én kerül sor arra a kerekasztal-beszélgetésre, amelyen Halász Rita író-művészettörténésszel, Nagy Márta Júlia költővel és Nagy Lea költővel beszélget a témáról Gemza Péter színházigazgató.

Szabó Magda filmen és színpadon címmel Mészáros Ibolya, a Csokonai Színház művésze látja vendégül Adorján Beáta dramaturgot, Dombrovszky Linda rendező-forgatókönyvírót, aki Szabó Magda Pilátusát adaptálta filmre, Ráckevei Anna színművészt, aki a Für Elise rendezésére készül és Varga Klárit, aki Az ajtó főszerepét játssza a Csokonai Színház Szabó Magda-feldolgozásában.

A közönség jó! Ne félj semmitől  címmel tartanak beszélgetést Szeleczky Zita emigrációba kényszerült magyar színésznő különleges életútjáról október 2-án 15 órától az egyik fontos helyszínen, a Csokonai Irodalmi Labor Kiállítóterében. 2020-ban a Károli Gáspár Egyetem kutatócsoportjának köszönhetően jelent meg Szeleczky Zita magánlevelezése. A kötet kapcsán a szerkesztőkkel lesz beszélgetés Prof. Dr. Sepsi Enikővel és Lips Adriánnal a külföldön történő művészi boldogulás nehézségeiről. A beszélgetésekre a belépés ingyenes.