Újra a mozikban a Jancsó-klasszikus, a Szegénylegények

2021.09.24. 18:45
Az egyik legnagyobbnak tartott magyar rendező, Jancsó Miklós idén szeptember 27-én lenne százéves. Az évforduló alkalmából szeptember 30-ától rövid ideig újrajátsszák a mozik a legnagyobb filmjének tartott klasszikust, a Szegénylegényeket.

A Szegénylegények teljes körű digitális restaurálása az 1965-ös film 50. évfordulójára készült el a Nemzeti Filmintézet Filmarchívum és Filmlabor Igazgatóság segítségével.

A Latinovits Zoltán, Görbe János és Kozák András főszereplésével készült, a kiegyezés utáni betyárvilágot bemutató történelmi parabola a hatalom és az egyén komplex viszonyát modellezi. A Szegénylegények a szabadságot eltipró rendszerek kortól függetlenül érvényes, sokkolóan pontos látlelete, a magyar filmtörténet mérföldköve, a modernizmus nemzetközileg elismert alapműve. Jancsó ezzel az alkotásával a film formanyelvének világhírű megújítója lett.

A fekete-fehér alkotás a magyar filmkritikusok nagydíja mellett az operatőri díjat (Somló Tamás) és a legjobb színész díját (Görbe János) is elnyerte, majd a pécsi játékfilmszemlén a szakmai zsűritől a legjobb rendező díját, a társadalmi zsűritől a nagydíjat kapta meg; Locarnóban a nemzetközi filmkritikusokat tömörítő FIPRESCI díjával tüntették ki, Cannes-ban Arany Pálmára jelölték. Martin Scorsese szerint a világ egyik legjobb filmje, amelynek képi és narratív virtuozitása mind a mai napig letaglózó.