Zenei különszámmal jelenik meg a Fedél nélkül

DBZOL20161020022
2021.09.24. 12:56
Zenészek adnak benne interjút, külön szerkesztőség készítette társadalmi munkában.

A hajléktalanok által terjesztett, nagyrészt az ő verseiket, írásaikat tartalmazó lap zenei különszámmal jelent meg szeptember 23-án. Az utcalapban Bagossy Norbert, Kowalsky, Sena és Likó Marcell is interjút ad. Az utcalapot ezúttal egy erre a lapszámra összeverbuvált szerkesztőség készítette társadalmi munkában, két héten át kapható hajléktalan terjesztőktől és online megrendeléssel.

A Fedél Nélkül megélhetési lehetőséget teremt otthontalan, nehéz körülmények között élő terjesztőinek.

Az aluljárókban, megállókban és a pesti flaszteren terjesztett, egyébként népszerű lap legelső száma 1993 júliusában jelent meg, az első példányt Ungi Tibor és Győri Péter alapító-főszerkesztők adták ki a Menhely Alapítvány segítségével. Az akkori lap a mai kiadványokhoz képest mind terjedelmében, mind megjelenésében jóval szerényebb volt: a kezdetben mindössze négyoldalas orgánumot fénymásolással sokszorosítva egy félbehajtott A3-as papíron adták ki. Azóta jelentős átalakuláson ment át, jelenleg 24 oldalon jelenik meg kéthetente, elsősorban hajléktalan emberek műveit, verseit, írásait közli.

A Fedél Nélkül különszám nem új keletű, de most jelent meg először zenei tartalommal, az eredetitől eltérő külsővel. A lap ezúttal kizárólag a magyar könnyűzenére (és jazzre) fókuszál, és exkluzív interjút közöl többek közt Bagossy Norberttel, Kowalskyval, Senával, Likó Marcival, Leskovits Gáborral és a Harcsa Veronika-Gyémánt Bálint szerzőpárossal.

Az újságot a médiában hosszú ideje jelenlévő szakemberek készítették a napi munkájuk mellett, köztük szerkesztők, újságírók, fotósok, grafikusok, tördelőszerkesztő és korrektor.

A zenei tematikájú különszám a Menhely Alapítvány, a Kobuci Kert és a Zeneszöveg.hu finanszírozásában, a Fülesbagoly Alapítvány szervezésében jelent meg.

Minden eladott újság utáni bevétel a terjesztőnél marad.

A különszám a fedelnelkul.hu felületen is megvásárolható, az itt származó bevétel a Menhely Alapítványhoz kerül. 

(Borítókép: Egy nő olvassa a Fedél Nélkül című újságot Budapesten a 4-6-os villamoson 2016. október 20-án. Fotó: Balogh Zoltán / MTI)