Osváth Zsolt váratlant húzott a rasszistának mondott mese ügyében

2021.10.01. 15:59
A youtuber legújabb videójában nem mond véleményt a rasszista botrányba keveredett meséről, hanem meghallgatja a vitázó feleket.

Osváth Zsolt, vagy ahogy bizonyos orgánumoknál ismert: VV Zsolti véleménykifejtős videóival lett a magyar YouTube egyik meghatározó alakja. Bár a ValóVilág egykori szereplője már rég maga mögött hagyta a „két vés” megkülönböztetést, némely élesebben megfogalmazott videója után előszeretettel sütik rá a démonizált betűpárost a sajtó egyes szegleteiben, hogy elvegyék az élét mondanivalójának. Viszont legutóbbi videójával biztosan kiérdemelte a Vita Virtuóz titulust, így mi sem szabadítjuk meg neve előtagjától, csak újraértelmezzük a jelentését.

De hogy mi az, ami legutóbbi videójában a viták virtuózává tette?

A YouTube egy olyan termőföld, amelyben a gondtalanul elszórt véleménymagok is könnyen kikelnek, de az éhező nép vezérre vágyik, aki megspórolja neki a gondolkodás gyötrelmeit, és megmondja, melyik finom. Onnantól kezdve a net népe kiválaszt egy számára szimpatikus narratívát, amelyet memoriterként fel tud mondani bármilyen további beszélgetés során. Vannak olyan véleményvezérek, akik ezt kihasználva gigaegót kovácsolnak követőikből, és vannak, akik álláspontjukat inkább elgondolkodtató céllal, kérdéseket generálva fogalmazzák meg.

Osváth Zsolt az utóbbi kategóriába tartozik, rendszeresen forgat videókat éppen aktuális témákról, de mindezek mellett a közéleti kérdéseket is terítéken tartja. Mostani videója viszont nem a téma miatt emelkedik ki a magyar YouTube-átlagból, hanem azért, mert egy igazán ritka jelenséget népszerűsít vele – az ideális vitakultúrát.

A napokban robbant a hír, hogy egy magyar internetes rajzfilmsorozatban civil szervezetek rasszista, sztereotip elemeket kifogásoltak.

A kommunikáció nehezen jött létre a felek között, így az ügy a nyilvánosságban csúcsosodott ki. Osváth Zsolt pedig ahelyett, hogy leülne sok vendéget látott kanapéjára, és elmondaná, hogyan látja a kialakult problémát, inkább egyenként felkereste és megszólította a feleket. Beszélt a Nem tehetsz róla, tehetsz ellene alapítvány jogvédőjével, Mérő Verával, illetve a kifogásolt szerzőpárost is felhívta, aki mögül a botrány kirobbanása után kihátrált a kiadó.

Az alaptéma lehetett volna az is, hogy az ég kék vagy zöld, ez a videó a témától függetlenül azért fontos és értékes, mert releváns kérdéseket tesz fel mindkét oldalnak. Osváth Zsoltot 177 ezer ember követi YouTube-on, a videót már több mint 45 ezer ember látta, akik nem instant feloldódó véleményt kaptak, hanem gondolatokat, álláspontokat, így maguknak kell ledarálni és megfőzni a hallottak alapján valamit. A vitakultúra épp válságos időszakát éli. Ilyen videókkal talán könnyebben találhatnak vissza az emberek ahhoz a régi jó szokáshoz, hogy tájékozódjanak és meghallgassák a másik felet is.