Sztárbariton érkezik Budapestre

2021.10.03. 12:27

A leghíresebb amerikai énekesként számontartott sztárbariton, Thomas Hampson lép fel október 12-én a Müpában a Liszt Ünnep keretében. Az elsősorban dalénekléssel és operaszerepeivel világhírűvé vált, mintegy 150 albummal rendelkező bariton ezúttal Schubert- és Liszt-műveket énekel az Orchester Wiener Akademie kíséretében, Martin Haselböck vezényletével.

Nagy öröm számomra, hogy Budapest új fesztiválja már nevében is Liszt Ferenc szellemi örököseként határozza meg önmagát, és büszke vagyok arra, hogy zenekarommal, az Orchester Wiener Akademie-vel az első Liszt Ünnep közreműködői között lehetek. Mint Liszt-kutató és évtizedek óta a zeneszerző műveinek előadója rendkívülinek tartom ezt az örökséget, melynek legfontosabb vonása a szellemi nyitottság. Liszt volt az első európai romantikus, aki más nagy zeneszerzőkkel, így Wagnerrel, Brahmsszal ellentétben nemcsak saját hazája hagyományaira támaszkodott, hanem – hogy csak egyetlen példát említsünk – a francia zenei örökségre is.

Az október 8-án induló és október 24-éig tartó Liszt Ünnep, teljes nevén Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál vadonatúj kulturális esemény, egy idén életre hívott nemzetközi fesztivál, mely a zeneszerző születésének 210. évfordulója alkalmából jött létre.

Hogy Hampson találkozása Schuberttel mennyire intenzív, arról ebben a videóban is meggyőződhetnek.