Halott író Nobel-díjára is lehetett fogadni az angoloknál

K EPA20181228089
2021.10.07. 10:04 Módosítva: 2021.10.07. 10:42
Ez ám a halhatatlanság: a három éve elhunyt Amos Oz tegnap éjfélkor még mindig Nobel-esélyesként volt tippelhető a brit Nicer Oddsnál. Az Index tájékoztatta őket, hogy az író meghalt, és levették a listáról.

Noha Amos Oz izraeli író 2018-ban meghalt, a brit fogadóirodák ajánlatait összegyűjtő oldalon, a Nicer Oddsnál még szerda éjjel is lehetett fogadni arra, hogy csütörtökön ő nyeri az irodalmi Nobel-díjat. Amos Oz oddsa 28/1 volt, ki is próbáltuk, a honlapon tényleg lehetett fogadni rá.

A jelenlegi gyakorlat szerint Nobel-díjat 1974 óta nem adnak posztumusz, az elismerést kizárólag élő szerzőnek ítélik oda.

Ettől csak akkor térnek el, ha a díjazott a bejelentés után hal meg, és az elismerést már nem tudja átvenni. Korábban arra is volt példa, hogy valakit a halála után tüntettek ki: Erik Axel Karlfeldt svéd író, költő 1918-ban – a Nobel Bizottság tagjaként – visszautasította a neki ítélt Nobel-díjat, az akadémia pedig ezért 1931-ben posztumusz díjat adott a svéd Petőfiként is emlegetett alkotónak.

Amos Oz egyébként többször szerepelt az esélyesek között, ám a Svéd Akadémia legnagyobb irodalmi trófeáját soha nem kapta meg.

A Nicer Odds iroda munkatársát megkérdeztük, hogyan lehetséges Amos Oz Nobel-díjára komoly téteket tenni úgy, hogy a szerző már három éve nem él. Azt a választ kaptuk írásban, hogy

Amos Oz továbbra is megnyerheti a Nobel-díjat, és lehet rá fogadni.

Amikor nemértésünket fejeztük ki, az iroda munkatársa azt válaszolta, ha a szerzőt valaha jelölték a díjra halála előtt, akkor még lehet fogadni rá. Csakhogy Nobel-díjra nem jelölnek soha senkit hivatalosan, a Nobel Bizottság inkább javasol, ám ezek sosem nyilvánosak.

Levélváltásunk után éjjel egy órakor Amos Oz neve már nem szerepelt a fogadóirodánál az esélyesek listáján.

Az idei irodalmi Nobel-díjas nevét csütörtökön 13 órakor ismertetik. Az Index hosszabb írásban foglalkozott a fogadóirodák szerinti legesélyesebb jelöltekkel. 

(Borítókép:  Amos Oz izraeli író a Jeruzsálemi Egyetemen 2013. október 21-én. Fotó: MTI / EPA / Abir Szultan)