Éjjeli őrjárat színészekről, színészekért

2021.10.15. 09:19

Az Éjjeli őrjárat címet viselő magyar–román koprodukcióban készült film egy színházi társulat egyetlen éjszakájának története. A főpróba forgatagában a színészek teljes jelmezben, saját ruhájuk, pénz és mobiltelefon nélkül kénytelenek hazaindulni, kilépni a hétköznapi valóságba – miután a színházi öltözőket zárva találják.

Ekként szembesülnek az örök kérdéssel: hol ér véget a színpadi karakter és hol kezdődik az ember?

Ez a próbatétel felszínre hoz egy-két dilemmát: a látszatok és a valóság viszonyát, az előadás és az utca konvencióinak ütközését, a színpad védelmének szertefoszlását a külvilág előítéleteinek súlya alatt – csupán néhány gondolat, amin a néző eltöprenghet.

Azt szeretném, hogy ez a film ne csupán a színészről szóljon, de a színészért is. Fel akarom szabadítani a kamerát kötöttségei alól. Legyen szabad a mozgás, képkivágás, a mese, a színészek játéka

– derül ki az Indexhez is eljuttatott rendezői koncepcióból. A filmet a magyar származású Demian József írta, rendezte és fotografálta. A Romániában operatőrként is ismert direktor 1985-ben filmjei miatt összetűzésbe került a bukaresti államhatalommal, ezért Ausztráliába emigrált. 

A rendező a hivatásos színészek mellett amatőröket is alkalmazott, mivel szerinte ők egyedi színfoltokként tűnnek fel. A célja az volt, hogy a szerepeket felszabadítsa kötöttségeik alól, s hogy teret kapjon a spontaneitás. Ugyanakkor makacsul ragaszkodott az alakítások hitelességéhez. A karakterek hihetőek, a történet pedig ha nem is feltétlenül tűnik életszerűnek, mindenképpen olyan érzést kelt, hogy mindez bármelyikünkkel megtörténhetne.

Az anekdota szerint egyszer Jean-Luc Godard arra a kérdésre, hogy egy filmnek azért jó, ha van eleje, közepe és vége, a francia rendező így felelt: Persze, de nem feltétlenül ebben a sorrendben. Ez Demian filozófiája is, aki a film minden momentumában a belső mozgásokat keresi. Vagyis a hátsó gondolatokat, a mélységeket.

A szereplők közül néhányat magyar filmekből is ismerhetünk: Mátray Lászlót a Kojot, a Valan - Az angyalok völgye, a Seveled, a Hab és a Varga Katalin balladája című alkotásban láthattuk. Bogdán Zsolt a Dallas Pashamende, az Aglaja és az Iszka utazása című filmben is szerepelt. Răzvan Vasilescut pedig a Bibliothéque Pascalból ismerhetjük.

Az Éjjeli őrjárat rendhagyó, premier előtti bemutatóját a Bem moziban tartják 2021. október 18-án. A gyártó és forgalmazó Matrix Film színészeknek, rendezőknek és színházi embereknek vetíti először. Az országos mozihálózatba október 28-án kerül.