Rekordszámú jelentkező, 29 országból 54 fiatal művész mérte össze tudását a Budapesti Nemzetközi Gitárversenyen

2021.11.04. 07:01

A Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivál és Verseny, Magyarország legrangosabb gitáros eseménye szeptemberben vette kezdetét és az október 30-i zárókoncerttel és eredményhirdetéssel ért véget. Idén a járványhelyzet és a jelentős számú nemzetközi résztvevő miatt online rendezték meg az eseményt, így biztosítva a világ bármely pontjáról a részvétel lehetőségét.

A mintegy 20 ezer euró összdíjazású háromfordulós nemzetközi versenyre 29 országból 54 fiatal művész jelentkezett, a döntőben 6 művész mérte össze tudását.

Idén rekord számú jelentkezés érkezett, annak ellenére is, hogy maga a versenykiírás megszűri a jelentkezőket, mivel csak olyan fiatal művész tud indulni a versenyen, aki képes egy teljes szólókoncertnyi anyagot eljátszani koncerthelyzetben, különböző korszakok műveiből válogatva

– mondta el az Indexnek Eötvös Zita, akivel közösen alapította a fesztivált Eötvös József gitárművész, a Zeneakadémia tanszékvezetője. 

A verseny fővédnöke Áder János köztársasági elnök volt, a továbbjutókról és a végső eredményről nemzetközi zsűri döntött. Ez alapján az első díjat a lengyel Andrzej Grygier nyerte, a második díjas a chilei Luis Guevara lett, a harmadik díjat pedig Marcin Kuzniar lengyel versenyző kapta. A legjobb magyar versenyzőnek járó díjat a Zeneakadémia hallgatója, Szigeti Bence nyerte el, és szintén a Zeneakadémia hallgatója, Ádám István lett a közönségdíjas. 

A zárókoncerten két balkáni gitárlegenda, a szerb-amerikai Miroslav Tadic és a macedón Vlatko Stefanovski lépett színpadra. A két művész a világzene és kortárs zene határán teremtette meg egyéni stílusát, mindketten a világ gitáros elitjébe tartoznak és igazi különlegesség, hogy a fesztivál felkérésére közösen adtak koncertet. Az online esemény november 6-án éjfélig megtekinthető a fesztivál online csatornáján.