Koronavírus adatok

2022. jan. 20.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Fábián, Sebestyén
-5 °C
5 °C

Már a múzsa is százéves lett, aki majd fél évszázaddal élte túl Picassót

GettyImages-582214125
2021.11.28. 13:45 Módosítva: 2021.11.28. 19:40

Elmúltak azok az idők, amikor Françoise Gilot-t csak Picasso legendás múzsájaként, élettársaként emlegették, az egyetlen nőként, aki ezt a világzseni dúvadot elhagyta, aztán ért fel a csúcsra. Mára nemigen kell magyarázni, ki ő. Munkái bekerültek a világ legnagyobb múzeumaiba, a Sotheby’s egyik idei aukcióján pedig már egymillió eurónál is magasabb áron kelt el az egyik festménye. A festészet egyik legnagyobb korszakában született Gilot november 26-án ünnepelte századik születésnapját.

A Várfok Galéria már hosszú ideje, 2000 óta képviseli a művésznőt a közép-európai régióban. A mostani, Gilot 100 című, budapesti centenáriumi tárlatra Gilot New York-i műterméből és számos magángyűjtőtől is érkeztek képek.

A kiállításra érkezőket Robert Capa Gilot-ról és Pablo Picassóról készített emblematikus fotója fogadja, majd a tárlat visszatekint egészen az 1930-as évekig, a festőnő fiatalkorába.

Gilot erőteljes színeket ötvöző, az absztrakt és a figurális képi világ határán mozgó alkotásaiban az egyszerűségre törekszik, miközben a világról alkotott filozofikus látásmódját tömör, világos kompozíciókba sűríti. Művei számos köz- és magángyűjteményben megtalálhatók.

A művésznő a mai napig fest, Magyarországgal különösen jó kapcsolatot ápol, és százévesen is fiatalos cinkossággal beszél az életről és a művészetről.

(Borítókép: Françoise Gilot 1982-ben. Fotó: PL Gould / IMAGES / Getty Images)  • Vennék
  • Bankszámla