Molnár Áron Gubás Gabinak: Gondolsz-e a bűntudatra?

DSZZS20211022007
2021.12.14. 16:59

Molnár Áron és Gubás Gabi is megkapta az Arany Medál-díjat, előbbi azonban nem gratulált a színésznőnek. A noÁr alapítójaként is ismert Molnár közösségi oldalán közzétette a díjátadón elmondott beszédét. 

Ebben jelezte, hogy a díj alapítója, Navarrai Mészáros Márton mindig óvta a politikától az elismerést. Ugyanakkor azt hangoztatta, egy művésznek kötelessége a közügyekkel foglalkozni, többek közt akkor, amikor

a regnáló hatalom erővel szétvert és elfoglalta azt az intézményt, ahonnan sokan jöttünk Arany medál-díjazottak. Az SZFE, vagyis a Színház- és Filmművészeti Egyetem elfoglalása a szakmánk pártpolitikai platformra citálása volt. Soha nem fogom elfelejteni ezt. És soha nem fogom csöndben tűrni. 

Molnár Áron valamennyi díjazottnak gratulált beszédében, csak Gubás Gabinak nem, mivel a színésznő főszerepet vállalt az Elkxrtuk című filmben, amelyet a színész propagandafilmnek nevezett. 

Az én kérdésem csak annyi, hogy vajon amikor elolvasta Gabi a forgatókönyvet, és oda jutott, amikor Dobrev Klára azt mondja, hogy »járulékos veszteség, ha az ártatlanul arra járó emberek is veszélybe kerülnek, miután a rendőrök lecsapnak a tüntetőkre«, akkor vajon elgondolkodott-e színészként, hogy ez igaz-e? Hogy ez valóban elhangzott-e? Rákérdezett-e? Utánajárt-e? Ahogy azt egy valódi színész tenné... És vajon gondolsz-e, Gabi, arra a bűntudatra, amikor rákérdeznek majd a gyerekeid, hogy ez tényleg így történt-e? Lesz egyáltalán egy szemernyi bűntudatod is, hogy hazudtál, hogy nem néztél utána?

– fogalmazott a bejegyzésben Molnár Áron, aki egyúttal jelezte: Gyurcsány Ferenc személyét tartja a legkártékonyabbnak az ellenzéki összefogásban. 

De itt, nálad, Gabi, egy színészi felkészülés munkáját kérem számon. Az Arany Medál-díj közönségdíj, ezért ezt nem tudom elvitatni tőled. Itt inkább a színészi munka hiányára szeretnék rámutatni

– folytatta. 

Reagált a díj alapítója

Navarrai Mészáros Márton újságíró, az Arany Medál-díj alapítója később arról tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy a díjátadón elhangzott köszönőbeszédében Molnár Áron aktuálpolitika helyett társadalmi ügyekről beszélt, Gubás Gabiról szóló megjegyzéseit pedig nem mondta el, az kizárólag a NoÁR Facebook-oldalára került ki. „A hat idei díjazottat egymás mellé, félkörben ültettük le a Bethlen Téri Színház színpadán: Molnár és Gubás, lévén ikerkategória díjazottjaiként voltak jelen, egymás mellett ültek. Tudomásom szerint a díjátadó előtt-után sem beszéltek egymással. Sajnálom, hogy mintegy tucatnyi sajtótermék pontatlanul idézi Molnár szavait, ezért és a díj politikától való függetlenségének megőrzése miatt tartom fontosnak, hogy megszólaljak itt is" – nyilatkozta az Indexnek telefonon Navarrai.

Az Arany Medál-díjat 2008-tól osztják ki a közönség szavazatai alapján, hat kategóriában. Ezt olyan rendezők, színművészek és írók kaphatják, akik az adott évben valamilyen hazai film vagy színdarab létrejöttében működtek közre, és esetleg publikáltak is. 

(via Népszava

(Borítókép:  Gubás Gabi színművész az Elkrtuk című film sajtóvetítése után a budapesti Cinema MOM moziban 2021. október 22-én. Fotó:  Szigetváry Zsolt / MTI)