Megvásárolta Tandori Dezső hagyatékát a PIM

D  AS20190305029
2021.12.20. 18:29
A Petőfi Irodalmi Múzeum 2021. december 20-án megvásárolta Tandori Dezső (1938–2019) és felesége, Tandori Ágnes (1942–2020) hagyatékát.

A számottevő mennyiségű dokumentumegyüttes az írói, költői és műfordítói életmű szinte egészét felöleli: a gyűjtemény gerincét műveinek autográf és gépiratos kéziratai, mintegy hatezer darabos levelezése, relikviái, személyes használati tárgyai, rajzai és képversei, közel háromszáz órát kitevő hanganyagai és az unikális bejegyzéseket és dedikációkat tartalmazó könyvtárának fontosabb darabjai képezik.

Az Index kérdésére a múzeum munkatársa elmondta, az intézmény vállalja, hogy a kortárs magyar irodalom egyik legmeghatározóbb egyéniségének hagyatékát a beérkezés és a leltározás után teljes egészében kutathatóvá teszi. Arra a kérdésünkre, hogy milyen nagyságrendről van szó a vételi ár tekintetében, a család kérésére nem adtak tájékoztatást.

Tandori egyik legnagyobb, leghíresebb verse az Hommage, amely halálversként is értelmezhető. 

Ki szedi össze váltott lovait?

ha elhulltak, ki veszi a nyakába?

ki teszi meg mégegyszer az utat

értük, visszafelé, hiába?

Kardél-nyargalásod két oldalán

még kettészelve is ez állatok

hozzád lassult múlásukkal bevárják,

amíg kidől utolsó hátasod:

most még, nem deszka-földes-álruhásan

visszanézhetnél e hűlő vetésre —

hogy zokogás kockázzon koponyádban,

kopogjon tört szemük dióverése.

(Borítókép: Tandori Dezső portréja a Fiumei úti Nemzeti Sírkert ravatalozójában 2019. március 5-én. Fotó: Kovács Tamás / MTI)