Kárpát Rapszódia − Hazai premier az Indexen

DSC 1027ff
2021.12.22. 18:26
Keller András hegedűművész, a Concerto Budapest karmestere különleges, műfaji határokat egybemosó zenei világot álmodott meg, így jött létre a Kárpát Rapszódia. Tizenkét mű, egy nagyzenekar, egy jazzszalonzenekar, számtalan zenész, számtalan stílus és a Concerto Budapest első crossoverkalandozása sajátos képi világú, a hatvanas évek jazzes hangulatába kalauzoló koncertfilmen. Szabó Stein Imre Mezzo TV-s koprodukcióban készült filmje Keller Andrással, Roby Lakatossal és Snétberger Ferenccel öt napig látható az Indexen.

Keller András és Homoky Gábor olyan különleges zenei világot álmodott meg, ahol egyszerre jelenik meg a klasszikus szimfonikus és a világzene. Ehhez a világhoz Roby Lakatos hegedűvirtuóz és Snétberger Ferenc gitárművész saját műveikkel szervesen kapcsolódtak. A Kárpát Rapszódia a Concerto Budapest zenekar első crossoverprodukciója, a tizenkét műből álló műsorban a magyar, magyar cigány, román, spanyol eredetű zenék egészen a jazz és a rock and roll világáig jutnak el. A Brahms-, Enescu-, Liszt-, Sarasate-, Bihari-, Boulanger-, Snétberger- és Roby Lakatos-szerzemények, Homoky Gábor különleges Elvis-átiratai, Cséki Kálmán hangszerelései külön zenei egységek, amelyek mégis egymásból természetesen következő zene- és képfolyamban egyesülnek.

A koncert állandó főszereplője a Concerto Budapest zenészei mellett a Homoky Old Sounds együttes (Homoky Gábor, Cséki Kálmán, Németh Oszkár, Dráfi Kálmán és Rácz László). Az együttest Homoky Gábor, a Concerto Budapest tagja és szólistája, a Keller Quartet tagja alapította, aki hegedül, elektromos brácsán gitározik és Elvist énekel a filmben.

Snétberger Ferenc és Roby Lakatos revelatív játéka a film zenei kontextusának tartópillére.

A zenekari átiratokat és hangszerelést Cséki Kálmán készítette. A filmben Sárközi Xénia operaénekes, a Magyar Állami Operaház fiatal szólistája működik közre.

Alkotócsapat:

  • Szabó Stein Imre rendező
  • Lecza Attila vágó
  • Tóth Ibolya zenei rendező
  • Komlós András TV-unit-szerkesztő
  • Géczy Dávid kreatív producer, operatőr
  • Hartung Dávid vezető operatőr
  • Vajda László fővilágosító
  • Lakatos Gergely hangmérnök
  • a film executive producere Szabó Stein Imre
  • producerei dr. Edvi Péter, Keller Annie, Czutor György
  • tévés coproducere Lakatos Gergely 

Keller András így nyilatkozott a produkcióról

A Kárpát-medence zenéjét, hangzását meghatározzák bizonyos hangszerek, a cimbalom, a nagybőgő, a brácsa, a hegedű és egy jellegzetes játékmód, amely a magyar, román, tót vagy szerb népzenében összegződik. Ezeket a népi dallamokat a falusi zenészek mellett a híres cigány dinasztiák is továbbvitték és gazdagították generációkon át. A Kárpát-medence népeinek kultúrája és zenéje együtt él, együtt lélegzik. Szerettük volna bemutatni: láttatni és hallatni ezt a nagyon különböző, mégis közös világot. A Kárpát Rapszódia egy zenei kísérlet a nyitottság, a megismerés és az integráció jegyében. Roby Lakatos ezt a zenét képviselte külföldön évtizedekig, átoltotta a jazzbe, Snétberger Ferenc saját szuverén hangján szólal meg e zenei soknyelvűségben, mindkét művész saját és különböző stílussal bír, amelyek viszont szimbiózisba kerülve új dimenzióba lépnek. A kísérlet célja épp ez, a zenék egymásra hatása és új dimenziók nyitása volt. A program merészségét mutatja, amikor Homoky Gábor összekapcsolja Elvis Presley country- és bluesihletésű zenéjét a magyar és román cigány zenei elemekkel. A Kárpát-medence végtelen gazdag zenei kultúrája ma is szól hozzánk: ezt mutatja be a Kárpát Rapszódia.

A Kárpát Rapszódiát a Mezzo Televízió december 19-én mutatta be, a karácsonyi szezonban többször játssza és három évig tartja műsorán.

(Borítókép: Marjai Judit / Concerto Budapest)