Oscar-díjas komponista vezeti a zsűrit a Bartók Világversenyen

large 6
2022.01.07. 14:19 Módosítva: 2022.01.07. 14:24
John Corigliano, a világhírű amerikai, Oscar-díjas komponista zsűrielnökletével, a zeneszerzői fordulóval folytatódik a 2022-es Bartók Világverseny. A Zeneakadémia ezúttal hegedű–zongora-duóra írt műveket vár a jelentkezőktől.

A Bartók Világverseny és fesztivál egy sajátos szakmai kihívás, éveken átívelő komolyzenei maraton, amely Bartók Béla születésének 135. évfordulóján, 2017-ben vette kezdetét.

A muzsikosok, zeneszerzők, a zenei világ meghatározó alakjai, valamint a műértő közönség tagjai elsőként a hegedűsök megmérettetésével találkozhattak, ám a versenyben Bartók Béla szellemiségét követve ugyanennyire hangsúlyos a zongora vagy a kamarazene tárgyköre is. Idén a zeneszerzők, a komponisták mérhetik össze tudásukat, mutathatják meg tehetségüket.

A Bartók Világverseny szakmai tájékoztatójából kiderül, hogy a hangszeres versenyek közötti páros években a Zeneakadémia zeneszerzőversenyt rendez, és a zsűri az itt díjazott művek közül választja ki azt, amelyik bekerül a következő hangszeres verseny repertoárjába.

Jelentkezés és versenykiírás

A komponisták fordulójára a negyven év alattiak küldhetik be pályaműveiket. Megtehetik ezt 2022. augusztus 23-ig. A részletes versenykiírás a világverseny honlapján elérhető. A nyertes kompozíciók első alkalommal 2022. november 26-án, a díjkiosztó gálakoncerten hangzanak el a Zeneakadémia Solti Termében.

Az előválogató testület tagjai kivétel nélkül neves és nem csak a zenei világban elismert szakemberek. A zeneszerző-fordulók művészeti vezetője Fekete Gyula, a Zeneakadémia tanszékvezetője és rektorhelyettese, mellette az intézmény neves tanárai foglalnak helyet. Az általuk továbbjuttatott művekről nemzetközi zsűri dönt majd, amelynek idén is tagja

  • Unsuk Chin, a Németországban élő dél-koreai komponista;
  • Chaya Czernowin izraeli–amerikai zeneszerző, a Harvard Egyetem professzora;
  • Fekete Gyula, a Zeneakadémia tanszékvezetője és rektorhelyettese;
  • az orosz Kuzma Bodrov zeneszerző-zongoraművész, a moszkvai Csajkovszkij Konzervatórium tanára
  • és Baráti Kristóf világhírű magyar hegedűművész.

És a zsűrit vezeti...

John Corigliano világhírű amerikai, Oscar-díjas komponista, ötszörös Grammy-díjas. A Juilliard School tanára, a Lehman College professzora. 1999-ben vehetett át az Oscar-szobrocskát A vörös hegedű (The Red Violin) című film (rendező: Francois Girard) zenéjéért. A filmes zenei anyagból néhány évvel később hegedűversenyt is írt.

John Corigliano műveinek száma meghaladja a százat. Írt három szimfóniát, nyolc versenyművet, operát a Metropolitan Opera megbízásából – The Ghosts of Versailles (Versailles kísértetei) –, valamint számos kórus-, kamara-, dal- és szimfonikus művet is jegyez.

(Borítókép: John Corigliano. Fotó: Jim Cooper / JohnCorigliano.com)