Klímakatasztrófa a színpadon

GettyImages-1320566081
2022.01.12. 11:06
Nevelő célzatú, úgynevezett TIE (Theatre in Education) előadás kerül színre a Pesti Magyar Színházban: a Szárazság című darab a klímaváltozás problémáját járja körül.

Rojik Tamás Szárazság című ifjúsági regénye az alapja annak az előadásnak, amelyet február 24–25-én mutatnak be azonos címmel a Pesti Magyar Színházban. A „komplex színházi nevelési előadással” a teátrum az elsők között kíván – színházi eszközök segítségével – foglalkozni a klímaváltozás problémájával. Fontosnak tartják, hogy előadásaik ifjú közönségének színházi élményét tovább mélyítve a színházi nevelés eszközeivel hívják fel a figyelmet a globális problémákra, jelenségekre.

Munkájának következő állomása egy úgynevezett TIE (Theatre in Education) előadás. A Rojik Tamás és Szivák-Tóth Viktor által írt Szárazság című darabot elsősorban osztálytermi körülményekre tervezték. A történet 2050-ben, Magyarországon játszódik, amikor is a világ a bekövetkezett klímaváltozás okozta kihívásokkal küzd. Az életet egyrészt a technológiai fejlettség magas szintje, másrészt a természeti kincsek veszélyeztetettsége jellemzi. 

A modern kor vívmányai nem mindenki számára elérhetők, csupán a jómódú kerületek lakóinak biztosítják a kényelmes életet.

A történet főhősei, Dani, a magának való fiú és osztálytársa, Anikó abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy az ország egyik legjobb gimnáziumába járhatnak. Mindketten kilógnak a sorból egy kicsit, így hamar megtalálják a közös hangot.

A kamaszok félénk barátkozását és kibontakozó szerelmét azonban félbeszakítja egy újabb katasztrófa,

amelynek következtében elszakadnak egymástól, és az egész addigi életük fenekestül felfordul. Vajon sikerül Daninak Anikó nyomára bukkanni, és ha igen, képesek lesznek együtt megbirkózni a rájuk váró kihívásokkal? Mit kezdenek az új információkkal, amelyek alapjaiban rengetik meg a világukról alkotott elképzeléseinket? Kiderül a Pesti Magyar Színház előadásából.

(Borítókép: Justin Sullivan / Getty Images)