Békés Itala arról mesél Mácsai Pálnak, hogyan lett senki

TZIHZ20130109017
2022.01.14. 14:42
Mácsai Pál a 95. születésnapja felé „szaladó” Békés Italával beszélget január 24-én az Örkény színpadán. A Kossuth-díjas színésznő a Testről és lélekről című filmben adott emlékezetes pasifogási trükköket.

Hogyan lettem senki? – ezt a címet adta Békés Itala sok évvel ezelőtt írt önéletrajzi könyvének. Csak az engedhet meg magának ilyen címet, aki valaki. És nem akárki – írja az Örkény István Színház a programismertetőben. Békés Itala mindent látott. És mindenkit. 75 éve van színpadon. Tanú: nem csak a színházé. Rendszereké, izmusoké, kollégáké, felíveléseké és bukásoké. Szeme éles, ítélete tiszta, humora metsző.

Hosszú és makulátlan élet az övé, egy szabálytalan személyiségé, egy szabályon kívülié, akinek az optikája hallatlanul éles, az emlékei tiszták, a tanulságai szarkasztikusak, szórakoztatók és bölcsek

– mondja róla az alábbi videóban Mácsai Pál, aki január 24-én 19 órakor az Örkény nagyszínpadán fog beszélgetni a Kossuth-díjas színésznővel Hogyan lettem senki? Azt meséld el, Itala címmel.

Évezredeken át úgy öröklődött az emberi tudás, hogy a nagy öregek leültek és meséltek arról, amit láttak. Békés Itala ezen az estén a kedvünkért kihúzza régi fiókjait, előveszi régi fényképeit. Míg ezek apropóján beszélgetünk – írja a színház –, megértjük, hogy miközben a múltról mesél, igazán csak a jelen érdekli – és annál is jobban a jövő.

Békés Itala Enyedi Ildikó Oscar-díjra jelölt Testről és lélekről című filmjében alakított legutóbb a nagyközönség számára is emlékezeteset: a Borbély Alexandra által játszott Máriának pasifogási tanácsokat adó apró kis takarítónő szerepében lehengerlő jelenetben villantotta föl humorát, stílusát, színészi nagyságát.

(Borítókép: Békés Itala. Fotó: Zih Zsolt / MTI)